Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tizedére csökken 2014-től a szabadalom díja

Megállapodtak az uniós tagállamok az egységes európai szabadalmi rendszer tartalmi és nyelvi elemeiről. A magyar elnökség elképzelései szerint 2014-től már az új rendszerben, a mostani ár tizedéért lehet európai oltalmat szerezni a találmányokra. Olaszország és Spanyolország továbbra sem vesz részt az együttműködésben.
Úgynevezett általános megközelítést értek el a tagállamok versenyképességi miniszterei az egységes európai szabadalmi rendszer részleteivel kapcsolatban. A július elsejétől hivatalba lépő lengyel elnökség tehát a hétfői luxembourgi döntéssel felhatalmazást kapott arra, hogy megkezdje az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel.

A szabadalmi jogszabálycsomag három részből áll: az egyik a szabadalmi rendszer tartalmi elemeit rögzíti; a másik a nyelvi és fordítási kérdéseket rögzíti; a harmadik pedig a szabadalmi ügyekben felvetődő jogsérelmek rendezését határozza meg. A hétfői általános megközelítés az első két jogszabályra vonatkozik, a harmadik elem ügyét lassítja, hogy márciusban az Európai Bíróság jogellenesnek mondta ki a jogorvoslati rendszerre vonatkozó tervezetet, ezért ennek első körös tanácsi vitája már a lengyel elnökségre vár.

A szabadalmi rendszerről lényegében egyetértés van a tagállamok között, az elmúlt tanácsüléseken, így most is az volt a téma, hogy az Európai Szabadalmi Hivatalhoz beérkező szabadalmi díjakat milyen rendszer szerint osszák vissza a tagállamoknak. A magyar elnökség kompromisszumos javaslata szerint végül is az került be a jogszabályba, hogy „a benyújtott szabadalmak száma, és a tagországi piac mérete alapján” határozzák majd meg, hogy mely tagállamoknak mennyi forrás jár vissza.

Az új rezsimben egy magyar vállalkozó beadhatja majd a szabadalmi kérelmét magyarul, azt lefordítja majd az Európai Szabadalmi Hivatal angolra, franciára és németre, a fordítás költségeit pedig visszaigényelheti a feltaláló vagy a fejlesztő cég. Ezt követően egyhónapos gondolkodási ideje lesz arra, hogy eldöntse, szeretné-e az EU minden tagországára kiterjeszteni a találmányára vonatkozó védelmet.

A belső piacért felelős EU-biztos elmondta, a jelenlegi rendszerben 23 300 euróba kerül egy európai vállalkozónak, hogy mind a 27 tagországra kiterjessze a bejegyzett szabadalmát. Ennek nagy részét a fordítási költségek teszik ki. „Az új rendszerben már a tizedébe fog kerülni egy uniós oltalom” – mondta Michel Barnier. 

Olaszország és Spanyolország nem vesz részt a megerősített együttműködésben, amelynek keretein belül megvalósítja az EU a szabadalmi rendszert. A két államnak áthidalhatatlannak tűnő kifogásai vannak amiatt, hogy az olasz és a spanyol nem tartozik a szabadalmi rendszer hivatalos nyelvei közé. Információink szerint Madrid ellenállása sokkal egyértelműbb, mint az olasz tiltakozás, ettől függetlenül egyelőre hajthatatlannak tűnnek.

Lehetnek negatív következményei is az új rendszernek. „Reális veszély például, hogy bizonyos országok, vagy cégek mindent körbevesznek szabadalmakkal”. Az viszont szerinte nem lesz számottevő, hogy egy magyar feltaláló lehetőségei csökkennének a szabadalmak hirtelen megnövekvő száma miatt. Merthogy az államtitkár úgy látja, az új rezsim 2014-es életbe lépése után növekedhet is az oltalmak száma, és az is elképzelhető, hogy azok a feltalálók, akiknek eddig nem volt pénzük arra, hogy minden uniós tagországban bejegyeztessék a szabadalmat, most az egész EU-ra kiterjesztik majd az oltalmat.

 

2011.06.28 10:55:18   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet