Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Óvintézkedések

A kikötők világszerte óvintézkedéseket foganatosítanak, a napokban több hajóstársaság (MSC, APL, HMM, Hapag, CMA) és a japán hatóság (Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, MLIT) is bejelentést tett arról, hogy elkezdik mérni a Tokió öböl térségéből (pl. Tokió, Kawasaki, Yokohama kikötők) induló export konténerek radioaktív sugárzását.

Az intézkedések bevezetését az tette indokolttá, hogy a múlt hónapban történt földrengés és az azt követő szökőár során megrongálódott Fukushima atomerőmű állapota jelentősen növelte a sugárveszély miatti aggodalmat.

A japán hatóságok közleménye szerint a radioaktív sugárzási szintről a vizsgált hajó fedélzetén a minisztérium szakemberei állítanak ki tanúsítványt a hajóstársaságok részére. Azok a hajók, illetve konténerek, melyek radioaktív sugárzása meghaladja az elfogadott értéket, nem hagyhatják el az indulási kikötőket.

Az új intézkedésről azt követően tett bejelentést a japán minisztérium, hogy Kína legfelsőbb minőségügyi hatósága (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine) jelezte, hogy március közepétől tíz alkalommal regisztráltak Japánból érkező szállítmány esetében a megengedettnél nagyobb sugárzási szintet az érkezési tengeri, illetve légi kikötőben.

Az említett esetek többek között egy Zhejiang tartomány Taizhou kikötőjébe fémhulladékot szállító teherhajót, egy Ningbo kikötőbe érkező teherhajót és egy Hangzhou repülőtérre érkező járatot érintettek.

A hajóstársaságok által végzett sugárzás mérésért külön díjat nem számítanak fel, és a művelet nem növeli a tranzitidőt, azonban a hajósok nem állítanak ki hivatalos tanúsítványt méréseikről.

A 10 korábban jegyezett esettől eltekintve újabb veszélyes szállítmányról a mai napig nem érkezett bejelentés.

Az Európai Unióban szintén új rendelet lépett hatályba, amely szerint a Japánból 2011. március 28. után indított élelmiszereket és takarmányt a japán hatóságok által kiállított nyilatkozattal kell ellátni. A nyilatkozat igazolja, hogy az adott terméket 2011. március 11. előtt takarítottak be / dolgozták fel, az adott termék nem Fukushima, Gunma, Ibaraki, Tocsigi, Mijagi, Jamagata, Niigata, Nagano, Jamanashi, Szaitama, Tokió és Csiba prefektúrákból származik.

Abban az esetben, ha a származási hely a felsoroltak egyike, a termék jód-131, cézium-137 radionukleid-tartalmának szintje nem haladhatja meg az EU meghatározott rendeleteiben megállapított megengedhető legmagasabb határértéket.




2011.04.21 14:02:09   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet