Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A fogyasztókat segítenék az új élelmiszercímkézési szabályok

Az élelmiszerek címkéin kötelezően szerepelniük kellene a tápértékekre vonatkozó információknak, és annak is, hogy honnan származik az adott élelmiszer – egyebek között így határozott keddi ülésén az EP környezetvédelmi bizottsága.
Az Európai Parlament szakbizottsága immáron második olvasatban tárgyalta az élelmiszerek címkézésére vonatkozó javaslatot.  A cél a mostani szabályozás modernizálása, egyszerűsítése és egyértelműsítése lenne.

Keddi ülésükön a képviselők egyetértettek abban, hogy a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában kell a csomagoláson feltüntetni. Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat (a Tanács olvasatában ennek hozzáadása még önkéntes alapon szerepelt).

A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni, és a csomagoláson az ajánlott napi mennyiséget is fel kellene tüntetni.

Bizonyos élelmiszerek esetében (ezek közé tartozik a marhahús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek) a csomagoláson meg kellene adni a származási országot. Az EP kérésére a Miniszterek Tanácsa a fenti listához még hozzátette a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúst. A képviselők azonban ennél is tovább mennének, és azt szeretnék, ha a származási országot valamennyi hús-, baromfi-, tej- és egyéb, úgynevezett egy összetevőből álló termék esetében feltüntetnék. A szakbizottság megszavazta, hogy a húsok, a baromfi és a hal esetében a származási országot akkor is meg kell adni, ha azt valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel.

A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot – bizonyos vallási előírások miatt – kábítás nélkül ölték le. Az úgynevezett imitált élelmiszerek ügyében a képviselők leszögezték, hogy ha egy bizonyos összetevőt kicserélnek az adott termékben, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni. Renate Sommer (néppárti, német) jelentéstevő keddi sajtótájékoztatóján erre a sajtot hozta fel példaként, melynél, ha a tejzsír helyett növényi zsírt használnak fel, akkor azt jelölni kell.

A szabályozás nem terjed ki az alkoholos italokra. Renate Sommer fontosnak nevezte, hogy a kevert alkoholos, úgynevezett alcopop italokat egyértelműen definiálják. Ez a feladat a Bizottságra vár. Az új szabályok alól mentességet élveznek még az ajándékcsomagok, a szezonális édességek, a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. A mikrovállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek sem tartoznak a szabályozás hatálya alá.

A plenáris várhatóan júliusban szavaz a jelentésről.

 

2011.04.28 11:37:33   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet