Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hatékonyabb védelem az internetes vásárlóknak

Az EP plenárisa hétfőn megszavazta az új fogyasztóvédelmi jogszabálytervezet módosításait, a végszavazást azonban elhalasztották, a Tanáccsal tovább folyik az egyeztetés.
A fogyasztók jogaira vonatkozó új jogszabály az internetes vásárlás biztonságosabbá válását és a határon átnyúló vásárlásokkal kapcsolatos fogyasztói bizalom erősödését eredményezné. A képviselők csütörtökön megszavazták a jogszabálytervezet módosításait, ellenben a végszavazást elhalasztották, és a jelentést visszaküldték a belső piaci szakbizottságba, hogy a tagállamokkal egy közös szövegben tudjanak megállapodni. A most megszavazott módosítások szolgálnak majd alapul a Tanáccsal folytatott egyeztetések során.

Az új uniós jogszabály az üzletekben, telefonon, postán vagy interneten történő vásárlásokra vonatkozik, és a már létező jogszabályokat módosítja. A Parlament által megszavazott jogszabály erősítené a vásárlók jogait, különösen az információszolgáltatás, a csomagszállítás, és a vásárlástól való elállás joga tekintetében.

Így például a távolról rendelt árunak vagy szolgáltatásnak legfeljebb 30 napon belül célba kell érnie, máskülönben a vásárlónak joga van elállni az ügylettől. A távolsági vásárlóknak (tehát amikor a vásárló a megvétele előtt nem tudja megtekinteni az árut) az egész EU-ban 14 napja lesz arra, hogy meggondolja magát, és elálljon a vásárlástól. Amennyiben az áru értéke meghaladja a 40 eurót, a kereskedő állja a postaköltséget.

Zenék, filmek és szoftverek letöltésére nem terjedne ki az elálláshoz való jog. A kisvállalkozók adminisztrációs terheinek szükségtelen növelése elkerülése érdekében a Parlament úgy szavazott, hogy a mindennapi tranzakciók esetén, ahol az áru azonnal gazdát cserél, nem kell alkalmazni a tájékoztatásra vonatkozó szabályt.

 

2011.03.30 16:34:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet