Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Javítana az európai elfogatóparancs alkalmazásán a Bizottság

Alapvetően sikeresnek értékelte az Európai Bizottság az európai elfogatóparancs eredményeit, ám a nagyobb hatékonyság és következetesség érdekében több területen is javítana az alkalmazásán.
Bár az európai elfogatóparancs 2004 óta számos bűnöző kiadását segítette elő a tagállamok között, ám a Bizottság megítélése szerint még lenne mit javítani a rendszeren. A testület hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint az eszköz hatékonyságát gátolhatják például az alapvető jogok tiszteletben tartása körüli aggodalmak, és sikeréhez nem járulnak hozzá azok az esetek sem, amikor kevésbé súlyos bűnügyekben (a Bizottság közleménye szerint például biciklilopás esetén) adták ki az illetékes hatóságok az európai elfogatóparancsot.

A Bizottság a rendszer javítása érdekében egyebek között arra kérte a tagállamokat, hogy jogszabályaikat igazítsák teljes mértékben az európai elfogatóparancsot létrehozó kerethatározathoz, emellett biztosítsák, hogy az ügyészségek a kisebb súlyú bűneseteknél ne alkalmazzák ezt az eszközt.

A testület emellett arra biztatta a tagállamokat, hogy alkalmazzák a kiegészítő intézkedéseket (négy kerethatározatról van itt szó) – ezek egyike például azzal foglalkozik, hogy mi a teendő, ha az alperes nincsen jelen az ítélethirdetéskor. A Bizottság egyébként várhatóan ősszel ismerteti azon javaslatait, melyek a rendőrségeken, az igazságszolgáltatásban és jogászként dolgozók képzésére helyezi majd a hangsúlyt. A cél, hogy az európai elfogatóparancs alkalmazásánál nagyobb következetességgel és hatékonysággal járjanak el az érintett hatóságok.

A tagállamok 2005 és 2009 között 54.689 európai elfogatóparancsot adtak ki, melyek 11.630 gyanúsított átadásához vezettek – derül ki a Bizottság adataiból. Az eszköz életbe lépése előtt egyébként a kiadatás átlagosan egy évet vett igénybe; ha a gyanúsított belegyezik a kiadatásba, akkor ez a procedúra most 16 napot, ha nem egyezik bele, akkor 48 napot vesz igénybe.

 

2011.04.14 15:02:13   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet