Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Fokozottabb védelem a hamisított gyógyszerek ellen

 

Új biztonsági és ellenőrzési rendszert és a gyógyszerhamisítók ellen keményebb szankciókat vezetne be az a jogszabály, mely az EP reményei szerint hozzájárul majd a gyógyszerhamisítók elleni harc sikeréhez.
A képviselők szerdán 569 igen, 12 nem és 7 tartózkodás mellett megszavazták a hamisított gyógyszerek legális ellátási láncba való bekerülésének és forgalmazásának megakadályozásáról szóló új jogszabályt. Becslések szerint Európában a legális ellátási láncban kapható gyógyszerek 1 százaléka, míg világszerte a forgalomban levő gyógyszerek akár 30 százaléka hamisított.

A parlamenti képviselők fontosnak tartották a gyógyszerek internetes értékesítésének szabályozását is, mivel ez a hamisított gyógyszerek európai piacra történő bekerülésének egyik legfontosabb módja. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a területükön működő gyógyszereket árusító internetes oldalakat engedélyeztessék, hogy ezek honlapján megjelenjen az egységes uniós logó, valamint hogy az állampolgárokat tájékoztassák arról, milyen veszélyekkel jár, ha ellenőrizetlen internetes oldalakról rendelnek termékeket.

A jogszabály a jelenlegi szabályok módosításával hatékonyabb biztonsági elemeket vezet be, melyek biztosítják a gyógyszerek csomagolásának hitelességét és azonosítását valamint a hamisított csomagolások ellenőrizhetőségét. Továbbá, a tagállamok kötelesek egy olyan rendszert kidolgozni, mellyel megakadályozhatják a veszélyes, hamisított vagy minőségi hibával rendelkező készítmények betegekhez kerülését vagy bizonyos esetekben a termékek piacról való bevonását.

Az új irányelv szankciókat vezet be a törvényt megszegők ellen, melyek nem lehetnek a hasonló esetekben alkalmazandó nemzeti jogrendszer szankcióinál engedékenyebbek.

A parlamenti képviselők által megszavazott szöveghez a Tanács formális jóváhagyása szükséges, ezt követően a tagországoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy nemzeti jogrendszerükbe beépítsék azt.
2011.02.21 15:09:53   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet