Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kiigazítják a katasztrófavédelmi rendszert

Májusban kerül a kormány elé, majd az Országgyűlés elé terjesztik a katasztrófavédelmi rendszer korrekcióját tartalmazó törvényjavaslatot - jelentette be szombathelyi sajtótájékoztatóján kedden Tóth Ferenc ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője.

Teljes mértékben nem alakul át, hanem az 1999-ben lefektetett alapokra támaszkodva korrigálják, javítják és továbbfejlesztik a katasztrófavédelmi rendszert - fűzte hozzá az ezredes, aki a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén vett részt.

A korrekción belül erősíteni kívánják az iparbiztonság területén végzett munkájukat, a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzését, valamint a lakosság védelme érdekében végzett feladatellátást is - mondta.

Előtérbe kerül újabb polgári védelmi szervezetek megalakítása, elsősorban önkéntesekre számítanak, de ha nem lesz elég önkéntes, akkor akár kötelező jelleggel is felállítanak majd polgári védelmi szervezeteket - fűzte hozzá.

Tóth Ferenc a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy katasztrófahelyzetekben a helyi védekezést irányító polgármestereket a jövőben mentesíteni kívánják a szakmai döntések meghozatala alól. Ilyen döntés lehet szavai szerint például egy út vagy egy gátszakasz átvágása, a lakosság kitelepítésének elrendelése is, ezekben a döntésekben szakmai felelősséget kell vállalni.

Hozzátette: a megelőzésben, a felkészülésben a polgármesterek továbbra is megkerülhetetlen szereplői maradnak a katasztrófavédelemnek.

Kampel Oszkár, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Vas megyét az elmúlt év első felében elkerülték a katasztrófák, az igazgatóság munkatársai azonban más megyében nyújtottak segítséget.

Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa Vas megyét is érintette, a Marcal folyón kellett védekezni, amelynek élővilága teljesen kipusztult, a Rábába és a Dunába azonban a védekezésnek köszönhetően nem jutott el a szennyezés.

A vasi tűzoltók 2010-ben több mint 1700-szor vonultak ki, ebből csaknem ezer volt baleseteknél a műszaki mentés, ezekben 170 ember életének megmentéséhez nyújtottak segítséget - sorolta Kampel Oszkár.

mti
2011.02.24 17:57:56   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet