Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tömegrendezvények felelősségbiztosítás nélkül - CLB: Szabályozást és ellenőrzést követel a szakma

 
    Szabályozatlan és ellenőrizetlen a hazai rendezvények felelősségbiztosítása - hívja fel a figyelmet a hiányosságra egy független biztosítási alkusz. A CLB tapasztalata szerint a szervezők tetszés szerinti létszámra és kockázatra biztosítják a programokat, így csak az igazán megbízhatóknak van éves biztosítási keretük, vagy egy konkrét rendezvényre kötött szerződésük. Az alkusz cég és a profi rendezvényszervezők is egyértelmű szabályozást szorgalmaznak.


    Európában egyetlen rendezvényt sem lehet megtartani megfelelő felelősségbiztosítás nélkül, ám hazánkban ennek meglétét és értékét senki nem ellenőrzi, egyetlen engedély kiadásának sem feltétele a biztosítás megléte, sőt utólag is csak egy esetleges baleset kártérítése kapcsán kerül terítékre - állítja a 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. A cég szakértője, Németh Péter szerint csak a rendezvényszervezők lelkiismeretén és szakmai felkészültségén múlik, van-e kockázati fedezet a rendezvények mögött. Igaz, a biztosítók is óvatosak, nem szerződnek olyan cégekkel, amelyeknek nincsenek rendben a papírjaik, hiányzik például a működési engedélyük. De még akkor sem garantált a kártérítés, ha egy programra megfelelő biztosítást kötött a szervező, mert ha a mulasztása kapcsán történik tragédia, akkor a szolgáltató megtagadhatja a kifizetést. Sőt, a biztosító a már kifizetett összeget is visszakövetelheti, ha kiderül, ügyfele a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlanságból, jogellenesen okozta. Súlyos gondatlanságnak minősülhet az is, ha a rendezvényt az előírt engedélyek nélkül szervezték meg. Tapasztalatok szerint egyre több olyan, akár tömegeket vonzó programot szerveznek, amely mögött egyáltalán nincs, vagy nem megfelelő a felelősségbiztosítás. Jellemző, hogy a felelősök spórolásból vagy tapasztalatlanságból alulbecsülik a résztvevők várható létszámát, így aztán a biztosítást is mélyen a valós érték alatt kötik meg. Ezeket az összefüggéseket senki nem ellenőrzi és gyakorlatilag teljes az anarchia e téren - jelentette ki Németh. A CLB szerint mielőbbi szigorú szabályozásra lenne szükség, mert ebben a helyzetben legfeljebb az emberek saját élet-, vagy balesetbiztosítása adhat némi biztonságot. Igaz, ez esetben is lehetnek kizáró okok, mint például az, ha a baleset szenvedője valamilyen bódítószert használt, esetleg figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat - szögezte le a szakértő.
A rendezvényszervező szakma felhígulására és a szabályozatlanságra panaszkodik egy tapasztalt profi szervező is, aki szerint azonban gyakran megbízóik is hibásak a hiányos biztosítás miatt. Egy megbízható, profi cégnek általában van egy egész évre szóló alap felelősségbiztosítása, ami megfelelő egy békés konferencia, klasszikus zenei koncert és egyéb kulturális eseményre, de kevés egy olyanra, amelyen a résztvevők testi épsége is veszélybe kerülhet. Az ilyen alkalmakra a rendezvényszervező a megrendelő költségére extra kiegészítő biztosítást köthetne, ám az esetek többségében a megbízó nem hajlandó erre költeni, inkább vállalja az esetleges következményeket. Sok szervező azonban még alapbiztosításra sem költ, s rontja a szakma hitelét - állítja a szakértő, aki szerint az ilyen kóklereket szigorúbb szabályozással ki lehetne szorítani a piacról. A CLB szakértője szerint úgy véli, egy jó szórakozóhelynek és a színvonalas rendezvénynek elengedhetetlen feltétele a megfelelő biztosítás. Németh ezért azt javasolja, legalább az emberek saját élet- és balesetbiztosítása legyen rendben. Az alkuszok több tucat biztosító ajánlatából gyorsan, egyszerűen kiválasztják ügyfeleiknek a legmegfelelőbbeket.

clb

2011.02.04 14:34:45   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet