Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Szigorúbb szabályok az emberkereskedelem ellen
Az EP által elfogadott jogszabályjavaslat szigorúbb szankciókat vezet be az emberkereskedőkkel szemben, valamint keményebb megelőző intézkedéseket és hatékonyabb védelmet biztosít az áldozatok számára. Az új törvényt a szexuális célú kereskedelem és a munkaerő kizsákmányolása ellen alkalmazzák.
 
Évente több százezer embert csempésznek az EU-ba és ennek területén, akiket prostitúcióra és alantas munkára kényszerítenek. Az EP által elfogadott új jogszabály több áldozat számára biztosít védelmet és kitér többek között a szexuális kizsákmányolás, a kényszermunka, a koldulás, a szervkereskedelem, az illegális örökbefogadás és a kényszerházasság büntetésére.

A Parlament és a Tanács képviselői által elfogadott szöveg közös szabályokat vezet be a bűnmegelőzésre és az áldozatok védelmére. Két év áll a tagállamok rendelkezésére, hogy nemzeti jogrendszerükbe átültessék az elfogadott „kizsákmányolás” elleni törvényt.

Az új irányelv alapján az embercsempészet legalább öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, amely súlyosító körülmények mellett akár tíz év szabadságvesztésre is kiterjedhet. Súlyosító körülménynek számít a gyermekek kizsákmányolása, bűnszervezetekbe való szervezkedés, súlyos erőszak alkalmazása és más személy életének komoly veszélyeztetése.

Amennyiben a bűncselekményben jogi személyek vesznek részt, a szankciók között büntetőjogi vagy nem büntetőjogi megtorlások szerepelnek, például: kizárás az állami kedvezményekből és támogatásokból, átmeneti vagy tartós eltiltás a kereskedelmi tevékenység gyakorlásától, bírói felügyelet alá helyezés vagy a létesítményeik ideiglenes vagy végleges bezárása

A jogszabály kitér az áldozatok védelmére, akik számára szállást, anyagi valamint szükség esetén orvosi ellátást és pszichológiai segédnyújtást kell biztosítani. Ha az áldozat nem rendelkezik megfelelő pénzügyi forrásokkal, akkor ingyenesen hozzáférhet a jogi tanácsadáshoz és képviselethez. Az emberkereskedelem áldozatainak hozzáférhetővé kell tenni a tanúvédelmi és kompenzációs programokat.
 
eps

 
2010.12.17 11:45:27   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet