Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tájékoztató a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megalakulásával kapcsolatos jogutódlásról

 

2010. november 19-én kihirdetésre került a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló 2010. évi CXXII. törvény, amely a központi költségvetés bevételi előirányzatainak hatékonyabb és gazdaságosabb teljesítése, az államháztartási érdekek érvényesítése érdekében 2011. január 1-től integrálja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt és a Vám- és Pénzügyőrséget. A NAV háromszintű kormányhivatal, alsó fokú szervei a megyei igazgatóságok, középfokú szervei a regionális és speciális hatáskörű főigazgatóságok, felsőfokú, egyben központi szerve a Központi Hivatal A NAV központi (de nem felsőfokú) szervei a központi hivatalon túl, a bűnügyi főigazgatóság, az informatikai feladatokat ellátó intézetek, valamint a humánerőforrás-fejlesztési feladatokat ellátó intézet.

A központi hivatal vám- és pénzügyőri szakága a VPOP vámigazgatási, jövedéki igazgatási, rendészeti feladatainak jogutódja.

A bűnügyi főigazgatóság a NAV bűnügyi tevékenységét irányítja és felügyeli, a VPOP Bűnügyi Főigazgatói Hivatala, a Bűnügyi Koordinációs Főosztálya, a VP Központi Bűnüldözési Parancsnokság és a VP Bűnügyi Ellátó Nyomozó Hivatal jogutódjaként jön létre.

A NAV középfokú vámszervei a regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságok és a Repülőtéri Főigazgatóság, ezek a regionális parancsnokságok és a Repülőtéri Parancsnokság általános jogutódjai, azok feladatát a jövőben is ellátja. Egyes feladatok például az egyes vámeljárásokhoz kapcsolódó engedélyezési eljárások az alsó fokú szervek, a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságokhoz kerülnek, míg a felülellenőrzések feladatával bővül hatáskörük.

Középfokú szervként alakul meg a Bevetési Főigazgatóság, mely a Központi Járőrszolgálati Parancsnokság egyes feladatait, mint a NAV nyomozó szervei által elrendelt személyi védelmet, a NAV hatáskörébe utalt bűncselekmény kapcsán tetten ért vagy az elkövetéssel gyanúsítható személyek elfogását valamint a szolgálati kutyavezetők és szolgálati kutyák kiképzését végzi.

A NAV megalakulásával megszűnik a VP Központi Ellenőrzési Parancsnoksága (VP KEP) és a VP Számlavezető Parancsnoksága (VP SZP). A VP KEP jogutódja - a felülellenőrzésre vonatkozó feladatok kivételével - a NAV Központi Hivatala. Az e-revizori tevékenységet a NAV 1. számú Repülőtéri Igazgatósága végzi 2011-től. A VP SZP folyószámla felügyelettel kapcsolatos feladatait a Központi Hivatal látja el. A köztartozás mentességi igazolások ún. „nullás igazolás” kiadására valamennyi megyei vám- és pénzügyőri igazgatóság jogosult lesz. A Számlavezető Parancsnokság jelenlegi elsőfokú hatósági jogköreit is a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságok fogják gyakorolni. A pénzforgalmi könyvelési feladatokat a NAV Informatikai Intézete teljesíti.

A VP Vegyvizsgáló Intézetének jogutódja a NAV Szakértői Intézete, amely továbbra is végzi a kötelező tarifális és származás felvilágosítás kiadását, minták analizálását, termékazonosításhoz szükséges állásfoglalások kiadását, és a kötelező érvényű vámtarifa-besorolásával kapcsolatos ügyekben eljár a jövőben is. Az Intézet a szakértői intézeti státuszának megfelelően igazságügyi szakértői intézetként szakvéleményeket is kiad.

A NAV alsó fokú vámszervei a megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságok, a Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága (KAVIG), az 1. és 2. sz Repülőtéri Igazgatóság, a Járőr Igazgatóság és az Őrzésvédelmi – és Támogató Igazgatóság. Ez utóbbi kettő a Központi Járőrszolgálati Parancsnokság jogutódjaként ellátja annak feladatait, pl. a Járőr Igazgatóság végzi a pénzügyi jogszabálysértések megelőzése érdekében a helyszíni ellenőrzéseket, végrehajtja a szabálysértési eljárásban elrendelt elővezetést, mélységi ellenőrzést végez.

A jelenleg a megyeszékhelyeken működő vám- és pénzügyőri hivatalok jogutódjaiként jönnek létre a megyei vám- és pénzügyőrségi igazgatóságok. A többi vám- és pénzügyőri hivatal kirendeltséggé alakul át, melyek a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságokkal azonos hatásköröket gyakorolnak. Az Európai Unió külső vámhatárán működő vám- és pénzügyőri hivatalok határkirendeltségként járnak el.

A megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságok, az 1. és 2. számú Repülőtéri Igazgatóság, illetve ezek kirendeltségei végzik – a ma működő vám- és pénzügyőri hivatalok jogutódaiként – a közösségi és nemzeti vámjogszabályokból adódó, vámeljárásokhoz kapcsolódó feladatokat. Fontos kiemelni, hogy ezen igazgatóságok veszik át a regionális parancsnokságoktól, Központi Repülőtéri Parancsnokságtól az engedélyezési tevékenységet, pl. engedélyezett címzetti/feladói engedélyek, összkezességi engedélyek kiadását.

A regisztrációs adó általános szabályok szerint történő megállapítása tekintetében a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságok rendelkeznek hatáskörrel, míg a különös szabályok szerint történő megállapítás, beszedés és ellenőrzés tekintetében vámhatóságként első fokú eljárásban a Békés Megyei, a Komárom-Esztergom Megyei és a Vas Megyei Pénzügyőri Igazgatóság jár el.

Budapesten 4 alsó fokú vámszerv alakul: a Dél-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága, az Észak-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága, a Kelet-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság és a Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság (rövidített nevén: KAVIG). Pest megyei területi illetékességgel létrejön a Pest megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság.

A KAVIG-hoz kiemelt ügyek, valamint kiemelt adózók tartoznak. Január 1-től a KAVIG látja el a 17. számú Vám- és Pénzügyőri Hivatal országos hatáskörrel végzett – főként engedélyezési – feladatait. Külön jogszabályban meghatározott azon kiemelt adózók részére, amelyek székhelye a Közép-magyarországi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság területén található, végzi a vámhatóság hatáskörébe tartozó feladatokat (kivéve az elsőfokú vámigazgatási eljárásokat, a hatósági felügyeletet, a jövedéki ellenőrzést, fémkereskedelmi hatósági ellenőrzés). Ezen túl számos, speciális eljárás tekintetében különös hatáskörrel és országos illetékességgel rendelkezik.

2011-től megszűnnek a Regionális Ellenőrzési Központok, feladataikat a megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságok látják el, így ezen igazgatóságok végzik az engedélyezésre, adóztatásra, adóbevallások, adóvisszaigénylések elbírálására vonatkozó feladatokat. A megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságok rendelkeznek hatáskörrel az ügyfelek vámellenőrzés alá eső külkereskedelmi tevékenységének ellenőrzésére, az engedélyezett gazdálkodói (AEO) tanúsítvány kiadására, illetve a környezetvédelmi termékdíj tekintetében a bevallások feldolgozására, valamint a hatósági ellenőrzések és az adóellenőrzések lefolytatására. A kormányrendelet biztosítja a lehetőséget a megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságoknak, hogy a főigazgató engedélyével a régió egész területén végezzenek ellenőrzést, valamint hogy lefolytassák az azt követő hatósági eljárást ide értve a környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzését is.

A nyomozószolgálat központi szerve a bűnügyi főigazgatóság, mely 2011-től a Központi Bűnüldözési Parancsnokság feladatait is végzi, középfokú szervei a regionális bűnügyi igazgatóságok, melyek a regionális nyomozó hivatal jogutódjai. A főigazgatóság alsó fokú szerve a Vámáruraktár jogutódja az Áru – és Bűnjelkezelő Hivatal.

A részletes hatásköri és illetékességi szabályokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és egyes szervek kijelöléséről szóló, december 8-án elfogadásra került és december 9-én kihirdetett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és egyes szervek kijelöléséről szóló 273/2010. (XII. 9.) Kormányrendelet szabályozza, amely a Magyar Közlöny 186. számában jelent meg.

A vám- és pénzügyőri szolgálat NAV-on belüli helyéről, feladatrendszeréről, a jogutódlásról, valamint a hatásköri és illetékességi szabályokról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről a Vám- és Pénzügyőrség honlapján (http://www.vam.gov.hu), illetve 2011. január 1-jét követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (www.nav.gov.hu) internetes oldalon lehet majd tájékozódni.

A NAV arculatával, az új szervekkel kapcsolatban hamarosan újabb tájékoztatás kiadására kerül sor.

NAV vámszervek rövid szervezeti ábrái elérhetőek
itt

Jogszabálymutató
  • Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény
  • 273/2010. (XII. 9.) Kormányrendelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és egyes szervek kijelöléséről
 
 
2011.01.03 08:54:07   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet