Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Újabb konzultációs forduló a munkaidő-irányelv felülvizsgálatáról

 

A munkaidő-irányelvet – amelynek legfőbb célja a munkavállalók egészségének védelme – eredeti formájában 1993-ban fogadták el, és azóta több ízben módosították, az irányelv előírásainak átdolgozása már több éve napirenden van. Mindezidáig nem sikerült a tagállamoknak (Tanács) és az Európai Parlamentnek közös álláspontra jutniuk a jogszabály módosításáról, így továbbra is a sokak által kritizált irányelv (2003/88/EK) maradt érvényben.

Az új konzultáció keretében a Bizottság várja a szociális partnerek véleményét az uniós munkaidőszabályok felülvizsgálatának lehetőségeiről. A
Bizottság egyúttal áttekintést nyújt a munkaidő tendenciáira és struktúrájára vonatkozó legújabb adatokról, valamint a jelenlegi szabályoknak a tagállamokban tapasztalt társadalmi és gazdasági hatásairól. 

Ennek a konzultációs felhívásnak az elindítása volt a soron következő lépés az uniós munkaidő-szabályozás új, a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso által 2009-ben bejelentett felülvizsgálatában. A konzultáció második szakaszára szóló felhívás a szociális partnerek álláspontját kéri ki két alternatív megközelítésről: szűkebb vagy tágabb terjedelmű legyen-e a felülvizsgálat. Véleményt vár a részletesen felvázolt lehetőségekről is olyan kritikus témákban, mint például
  • az ügyeleti idő
  • a minimális pihenőidő kiadása
  • a túlórák kezelése
  • a munka és a családi élet jobb összeegyeztetése, és
  • azoknak a kérdéseknek a tisztázása, amelyekben a törvény nem tűnik egyértelműnek.
A munkavállalók és a munkáltatók uniós képviseleteitől a konzultáció első szakaszában érkezett reagálásokból széles körű egyetértés bontakozott ki. Egyértelmű üzenet volt, hogy a jelenlegi munkaidőszabályokon sürgősen változtatni kell. Abban is nagyfokú egyetértés van, hogy a munkaidőszabályoknak nagyobb rugalmasságot kell biztosítaniuk a munkavállalók és a munkáltatók képviseletei számára ahhoz, hogy megfelelő szinten tudjanak tárgyalni az alkalmazás részleteiről.

Háttér

2004-ben a Bizottság előterjesztett egy javaslatot a munkaidőről szóló, jelenleg hatályos 2003/88/EK irányelv módosítására. A javaslat célja az irányelv ügyeleti időre való alkalmazásának pontosítása volt, valamint annak tisztázása, milyen rugalmasság alkalmazható a minimális pihenőidő kiadásában, és hogy nagyobb rugalmasságot kell-e biztosítani a heti munkaidő kiszámításában; továbbá, hogy az átlagos heti munkaidőre vonatkozó 48 órás korlát egyéni önkéntes túllépését hogyan kell kezelni. 2009 áprilisában azonban a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament hosszas tárgyalások ellenére sem tudtak megegyezni a javaslatról.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke 2009 szeptemberében bejelentette, hogy az új Bizottság az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz.) 154. cikke szerinti, a szociális partnerekkel folytatandó kétszakaszos konzultáció alapján az irányelv tekintetében új felülvizsgálatot indít, részletes társadalmi és gazdasági hatásvizsgálattal együtt. A konzultáció első szakasza 2010 márciusában indult.

Ebben a szakaszban a munkavállalók és a munkáltatók képviseletei nem nyilvánították ki azon szándékukat, hogy együttesen párbeszédet folytassanak ezekről a kérdésekről. Ez az oka annak, hogy a Bizottság most elindítja a munkavállalók és a munkáltatók képviseleteivel folytatandó uniós szintű konzultáció második szakaszát.

A konzultációkkal párhuzamosan a Bizottság kiterjedt hatásvizsgálatot folytat a jelenlegi szabályokról, melynek részeként vizsgálja, hogyan alkalmazzák az irányelvet a tagállamokban. Készült továbbá egy független tanulmány is a társadalmi és gazdasági hatásokról.

A konzultáció második szakasza során a szociális partnerek 2011. február végéig ismertethetik nézeteiket a Bizottsággal a munkaidő-irányelv módosításának különböző lehetőségeiről. E válaszok alapján a Bizottság megkezdi egy jogszabályjavaslat elkészítését az irányelv módosítása céljából, és részletes hatásvizsgálatot készít a javasolt változtatásokról. A jogszabályjavaslat elfogadása a hatásvizsgálat elkészülte után történhet – terv szerint 2011 harmadik negyedévében. A jogszabályjavaslatot ezután megvizsgálja és, adott esetben, elfogadja a Tanács és a Parlament.

A szociális partnerek azonban dönthetnek úgy a konzultáció bármely szakaszában, hogy az EUMSz. 155. cikke alapján saját maguk kezdenek tárgyalásokat ezekről a témákról. Ebben az esetben a Bizottság felülvizsgálja a javaslatra vonatkozó menetrendjének ütemezését és tartalmát.

 

Az uniós munkaidő-irányelv felülvizsgálatának részeként a Bizottság elindította a munkavállalók és a munkáltatók képviselőivel folytatandó uniós szintű konzultáció második szakaszát, és nyilvánosságra hozott egy részletes jelentést arról, hogyan alkalmazzák a tagállamok a munkaidőről szóló irányelvet.

 

2011.01.03 09:26:39   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet