Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Újra lendületbe hozni a szervezett bűnözés elleni harcot

A Bel- és Igazságügyi Tanács kétnapos informális tanácsülése kezdődik ma Gödöllőn. Az első nap a belügyi kérdéseké lesz. A szervezett bűnözés elleni harc, a következő többéves pénzügyi perspektíva előkészítése és a határigazgatás lesznek a napirendre kerülő témák.

A munkaebéd témája a belügyi terület finanszírozása lesz a következő többéves pénzügyi keretben. Az EU jelenleg a költségvetésének kevesebb, mint 1 százalékát fordítja  belügyekre, pedig ennél érdemes lenne nagyobb összeget fordítani a bűnüldözésre, amelynek csökkenése nemcsak a biztonságra, de a gazdasági növekedésre is jó hatással lenne- jelenti az Euractív.
Az informális gödöllői ülés harmadik témája a határigazgatás. Magyarország az integrált határigazgatás koncepciója (IBM) mellett van elkötelezve, amelyről a Tanács 2006-ban fogadott el definíciót, és amely biztonsági és a határok átjárhatóságát is megkönnyítő szempontokat is magába foglal. A magyar elnökség célja, hogy sikerüljön egy közös szemléletet kialakítani az IBM jövőjét illetően. A mostani megbeszélés elsődleges célja, hogy a miniszterek olyan politikai üzenetet fogalmazzanak meg, amelyeket az Európai Bizottság figyelembe vehet majd az előkészítés alatt álló “intelligens határokra” vonatkozó javaslatcsomag kidolgozása során.
Az újságírók kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozása nem kerül megbeszélésre a hétvégén. Január 14-én volt a szakértői tárgyalás, és még nem áll rendelkezésre írásos vélemény, amely alapján megalapozottan lehetne tárgyalni a kérdésben. Az előzetes információk alapján Románia elvileg készen áll, Bulgáriának azonban még nem sikerült minden technikai feltételnek megfelelnie. Mivel a két ország között nincsen schengeni határ kiépítve, így csak egyszerre válhatnak a zóna részévé.
2011.01.22 11:16:26   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet