Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új adatcsere-egyezményt készítenek elő Washingtonban
Megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között egy új, átfogó adatcsere-egyezményről. A tervezett keretmegállapodás fekteti majd le az ugyancsak készülő légiutas-, és banki adatcsere-egyezmények alapelveit. Az Egyesült Államok szorgalmazza, hogy a magyar elnökség pörgesse majd fel a tárgyalásokat.
 
Megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió bel- és igazságügyi tárgyalódelegációja között egyebek mellett egy majdani, átfogó EU-USA adatvédelmi keretegyezményről.

Az uniós bel- és igazságügyi miniszterek múlt heti ülésükön hagyták jóvá az EU tárgyalási mandátumát. Eszerint az Európai Bizottság két tagjából, valamint a belga és a magyar szakminiszterből álló delegációnak olyan egyezményről kell elkezdenie az egyeztetést Washingtonban, amely garantálja, hogy az európai uniós állampolgárok adatait az amerikai hatóságok valóban csak a terrorizmus elleni harchoz használják fel, a felhasználás után rögtön törlik azokat. Sőt, a majdani megállapodásnak azt is biztosítania kell, hogy az amerikai és az uniós állampolgároknak joguk legyen nyomon követni azt, hogy mi történik a megadott adataikkal.

Az Európai Bizottság állampolgári jogokért felelős biztosa a tárgyalások előtt azt mondta, egy átfogó adatvédelmi keretmegállapodás megkönnyítené a majdani konkrét adatcsere-egyezmények megkötését: ilyen lesz a banki adatok (SWIFT) és a légiutasok adatainak (PNR) cseréje.

A leendő egyezmény alapelveit még a múlt novemberi EU-USA csúcstalálkozón fektették le a felek: a lehető legkevesebb, és csak a legszükségesebb adatok tárolása; független intézményi felügyelet; az egyén hozzáférése a saját adataihoz.

Probléma az utóbbival van – hívta fel a BruxInfo figyelmét egy magas rangú amerikai kormányzati illetékes. Az Európai Unió ugyanis elvárja, hogy – ahogyan Európában –, úgy az Egyesült Államokban is egy független adatvédelmi hatóság felügyelje az országban tárolt adatokat. „Ilyen intézménye nincs az Egyesült Államoknak, hiába is keresi az EU, nekünk más a jogrendszerünk” – fogalmazott egy washingtoni forrás. A most kezdődő tárgyalásokon tehát az a feladat, hogy kompromisszumos megállapodás szülessen az EU és az USA között.

Az EU egyebek mellett azért aggódik, mert az Egyesült Államokban alacsonyabb adatvédelmi követelmények vannak, mint az unióban. A BruxInfo ezzel kapcsolatos felvetését a magas rangú kormányzati illetékes cáfolta. Szerinte a felfogás, és a megközelítés más. A feladat az lesz, hogy az EU és az USA megtalálja az arany középutat a terrorizmus elleni harc és az adatvédelem között.
2010.12.10 19:43:02   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet