Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Wikileaks: a véleménynyilvánítás szabadsága vagy bűncselekmény?

A WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott titkos amerikai diplomáciai üzenetek nyomán világszerte kialakult vita elérkezett az Európai Parlamentbe, ahol kedden a Wikileaks szerepének megítéléséről tartottak vitát José Manuel Barroso bizottsági elnök részvételével. Az EP‑képviselők aggodalmukat fejezték ki Európa informatikai biztonsága, valamint Julian Assange személyes ügye kapcsán.

 

 

Raül Romeva i Rueda zöldpárti, spanyol képviselő úgy vélte: Assange feltárta az igazságot, és ezt meg kell védeni. José Manuel Barroso,szerint „a véleménynyilvánítás szabadsága nem képezheti alku tárgyát, de néhány adatot a köz érdekében meg kell védeni. Bizonyos információk nem lehetnek mindenki számára hozzáférhetőek" - mondta a Bizottság elnöke.

Számítástechnikai biztonság

Mint ismert, több pénzügyi szolgáltató weboldala – köztük a Mastercard, a Visa és a Paypal – ellen is hackertámadást intéztek a Wikileaks támogatói, mert azok blokkolták a portálnak érkező pénzátutalásokat. Ez felvetette a cyberbiztonság kérdését. Ana Gomes képviselőarra volt kíváncsi, hogy mit tesz az EU a számítógépes biztonság javítása érdekében, Herzog Edit Európa „digitális függőségére” hívta fel a figyelmet.

Barroso elmondta: „nincs 100 százalékban áthatolhatatlan biztonsági rendszer”, emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság szeptember végén bemutatott új javaslatai szigorúbb büntetőjogi szankciókat irányoznak elő a számítógépes fenyegetésekkel szemben.

Tunne Kelam észt képviselő rra volt kíváncsi, hogyan tervezi a Bizottság jobban összehangolni a számítógépes védelmet és fokozni a NATO-val való együttműködést. Barroso válaszában elmondta: „Ez a fontos kérdés nem csak a NATO, hanem az USA-val való kétoldalú kapcsolatunk ügye is”.

Számos képviselő fejezte ki aggodalmát Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának letartóztatása miatt. Mint ismert, Julian Assange-t a svéd hatóságok nemi erőszakkal gyanúsítják.

Barroso Assange ügyéről: „Nem vagyok bíróság”

„Ez zaklatás, ami felett nem szabad szemet hunyni” – mondta Romeva i Rueda. „Nem volt joga tisztességes eljáráshoz, ez támadás a szólásszabadság ellen” – mondta Sonia Alfano.

„Nem vagyok bíróság” – mondta válaszában Barroso. „Véleményt alkothatunk a végső ítéletről, de nem most. Az Egyesült Királyság és Svédország tiszteletben tartja a jogállamiságot” – tette hozzá.

Mario Borghezio (szabadság-demokrácia, olasz) Assange-nek az USA számára történő esetleges kiadatása miatt fejezte ki aggodalmát: „Nyilvánvaló, hogy az amerikaiak eddig minden jogalap nélkül kényszerítik Assange kiadatását”. Barroso emlékeztetett: a kiadatás nem lehetséges az érintett európai államok, jelen esetben az Egyesült Királyság és Svédország, hozzájárulása nélkül. A kérdés nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok hatáskörébe tartozik – mondta.

ep

2010.12.15 13:39:28   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet