Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Maastricht jogszerűen tiltotta ki a külföldieket a coffee-shopokból
Maastricht városa kitilthatja a külföldieket a coffee-shopokból – így határozott csütörtökön az Európai Bíróság, amely szerint a korlátozás hozzájárul a drogturizmus elleni küzdelemhez, valamint a közrend védelméhez
Összhangban van az uniós joggal az a maastrichti rendelkezés, mely megtiltja a külföldiek belépését a coffee-shopokba. Így határozott – előzetes döntéshozatali eljárás keretében – csütörtökön az Európai Bíróság.
 
A történet előzményéhez annyit tudni érdemes, hogy a maastrichti önkormányzat bezáratta egy Marc Josemans nevű vállalkozó coffeeshopját, miután a rendőrségi razziákon megállapították, hogy oda az EU nem Hollandiában lakó állampolgárai is beléphettek. A tulaj azonban ebbe nem nyugodott bele, a hollandiai államtanácshoz fordult, amely azután kérdését az Európai Bíróság elé terjesztette.

Mostani ítéletében a taláros testület emlékeztetett arra, hogy a kábítószerek – ideértve a kannabiszt is – forgalmazása valamennyi tagállamban tilos, kivéve az orvosi és tudományos célú felhasználás céljából szigorúan ellenőrzött forgalmat. „Mivel a kábítószereknek az Unió gazdasági és kereskedelmi forgalmába történő beengedése tilos, ezért a coffee-shopok üzemeltetői nem hivatkozhatnak a mozgásszabadságra vagy a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvére a kannabisz árusításából álló tevékenységet illetően” – vélte a Bíróság.

A határozatból ugyanakkor kiderült: a Bíróság nem ért egyet a maastrichti polgármester, valamint a holland, a belga, a német és a francia kormány azon álláspontjával, mely szerint ezen boltokban az alkoholmentes italok és élelmiszerek árusítása a kannabisz értékesítéséhez képest másodlagosnak tekinthető. A taláros testület szerint az üdítők és élelmiszerek coffee-shopokban történő értékesítése vendéglátó‑ipari tevékenységnek minősül, éppen ezért a szóban forgó szabályozást a szolgáltatásnyújtás szabadsága szempontjából kell vizsgálni.

A Bíróság mindamellett megállapította, hogy e szabadság gyakorlásának a korlátozása akkor áll fenn, ha a coffee-shopok üzemeltetői nem árusíthatnak jogszerű termékeket a más tagállamban lakóhellyel rendelkező személyek részére, és így ez utóbbiak nem részesülhetnek e szolgáltatás előnyeiben. „E korlátozás ugyanakkor a kábítószer-turizmus és a vele járó zavaró körülmények elleni küzdelmet szolgáló cél által igazolt” – szögezi le a Bíróság.

A fenti szabályozás célja ugyanis nem más, mint hogy véget vessen a drogturizmusnak. A polgármester által a tárgyaláson szolgáltatott információk alapján a Maastrichtban működő tizennégy coffee-shop naponta körülbelül 10 ezer, vagyis évente 3,9 milliónál is több látogatót vonz. E látogatók 70 százaléka nem Hollandiában lakik.

A Bíróság szerint a kábítószer elleni küzdelem, a közrend és az állampolgárok egészségének védelme – tagállami és uniós szinten egyaránt – „olyan jogszerű érdeket jelentenek, amely főszabály szerint igazolhatja az uniós jog által előírt kötelezettségek korlátozását, még az olyan alapvető szabadságra vonatkozó kötelezettség korlátozását is, mint a szolgáltatásnyújtás szabadsága”.

2010.12.17 11:40:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet