Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

EU-intézmények is kaptak levélbombákat

 Több európai uniós intézmény székhelyére is küldtek robbanószerkezetet tartalmazó csomagot ismeretlenek szerdán – közölték görög rendőrségi források a Reutersszel. Az elmúlt napokban több európai állam- és kormányfő hivatalába, valamint nagykövetségekre is érkeztek bombák. Az EU pénteken szakértői, jövő héten pedig miniszteri szinten tárgyal az ügyről.

 
Rendkívüli válságtanácskozást hirdetett az Európai Bizottság és a belga soros elnökség péntekre az elmúlt napokban kézbesített, robbanószerkezeteket is tartalmazó küldemények miatt – jelentette be Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. A találkozón a bizottság és a tagállamok biztonsági szakértői elemzik majd a helyzetet, és tesznek javaslatot a szükséges intézkedésekre.

A német kancellár és a francia elnök hivatala, valamint több nagykövetség mellett az Európai Bíróság luxemburgi és az Europol hágai székhelyén is robbanószerkezetet tartalmazó csomagot találtak a biztonsági szakértők – jelentette a Reuters. A bombákat idejében hatástalanították. A küldemények mindegyikét hétfőn adták fel Athénban, és nemzetközi szállítmányozási cégek kézbesítették a címzetteknek.

Az összehangolt támadással egy szélsőbaloldali görög szervezetet gyanúsítanak. A csoport állítólag így akar nyomást gyakorolni az uniós vezetőkre, különösen Nicolas Sarkozy francia elnökre és Angela Merkel német kancellárra, mert elsősorban az ő szorgalmazásuk nyomán állapodtak meg az uniós tagállami vezetők múlt héten egy olyan állandó válságkezelési mechanizmus felállításában, amely a csoport szerint sokba fog kerülni az egyébként is nehéz helyzetben lévő Görögországnak.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kapott gyanús küldeményt, de megszigorították a csomagok fogadásával kapcsolatos szabályokat – közölte Brüsszelben a testület szóvivője. Michele Cercone azt mondta, mostantól minden csomagot a bizottság központi hivatalába küldenek, ahol a szakértők átvilágítják a küldeményeket.

A német kormány már azelőtt szorgalmazta a légifuvarozás ellenőrzésének szigorítását, hogy Angela Merkel hivatala megkapta volna a levélbombát, múlt héten ugyanis egy Jemenből Angliába tartó tehergép tudott átmenni a Köln-bonni repülőtéren, fedélzetén egy robbanószerkezettel, de a biztonsági szakértők útközben hatástalanították a bombát.

Bár az Európai Bizottság egyelőre nem gondolkozik a harmadik országokból érkező légiforgalom leállításán, az uniós belügyminiszterek a jövő heti találkozójukon – német és francia nyomásra – minden bizonnyal szigorításokat fognak javasolni.

 

2010.11.04 19:06:26   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet