Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Rekordszámú új anyag a kábítószerek európai piacán

 

 
2009-ben rekordszámú új kábítószerről tettek hivatalos bejelentést. Az EU kábítószerügyi ügynökségénél (EMCDDA) és az Europolnál az év folyamán huszonnégy új pszichoaktív anyagról érkezett hivatalos értesítés. Ez nemcsak az egy év alatt bejelentett anyagok számát tekintve rekord, de a 2008-ban bejelentett számnak is közel kétszerese – olvasható az EMCDDA éves jelentésében.

A kannabisz az első, a kokain a második

Továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb kábítószer az európai fogyasztók körében – állapítja meg az EU kábítószerügyi ügynökségének éves beszámolója. A napi vagy közel napi használók számát Európában mintegy 4 millióra becsülik. A beszámoló szerint a kannabiszt életében körülbelül 75,5 millió európai próbálta ki – azaz minden ötödik felnőtt a 15–64 évesek körében –, és közülük mintegy 23 millióan használták azt az elmúlt évben.

„A házi kannabisztermesztést a közvélemény sokszor úgy képzeli el, hogy csak egy cserépről van szó az ablakpárkányon, esetleg néhány tőről a kerti üvegházban” – jelentette ki Wolfgang Götz, utalva arra, hogy a valóságban a kábítószer fogyasztása köré szervezett bűnözői csoportok épülnek. Götz figyelmeztetett továbbá a kábítószer‑fogyasztás és a vezetés veszélyére.

Az éves jelentés szerint mintegy 14 millió (15–64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer, az elmúlt évben pedig megközelítőleg 4 millióan használták e szert. A beszámoló rámutat arra, hogy a kokainfogyasztás aránytalanul nagy méreteket ölt néhány nyugati uniós országban. Jelenleg Európában évente körülbelül 1000 kokainnal összefüggő halálesetet jelentenek.

Az éves jelentés teljes szövege
itt olvasható (magyar nyelven), a jelentésről készült összefoglaló ezen az oldalon érhető el.

 

A kábítószer-probléma egyre bonyolultabbá válik Európában – mondta Wolfgang Götz, az EU kábítószerügyi ügynökségének igazgatója az EP állampolgári jogi szakbizottságának meghallgatásán. Az ügynökség nemrég nyilvánosságra hozott éves jelentésében rámutat arra, hogy a rekordszámú új anyag megjelenése a kábítószerek európai piacán fokozott mértékben teszik próbára az európai kábítószer-ellenőrzési modelleket.
2010.11.19 16:38:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet