Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Javaslatok az Unió biztonságának erősítésére

 

 

A Stockholm Program részeként terjesztette elő az Európai Bizottság az EU Belső Biztonsági Stratégiájának első konkrét javaslatait. A testület 41 konkrét intézkedést javasol 2014-ig annak érdekében, hogy a közösség meg tudjon felelni az uniót fenyegető határrendészeti, katasztrófavédelmi terrorista, és számítógépes támadási kihívásoknak.

Cecilia Malmström belügyi biztos Brüsszelben elmondta, öt stratégiai célt tűz ki maga elé a közlemény:

Szervezett bűnözői hálózatok felszámolása

A Bizottság 2011-ig javaslatcsomag terjeszt elő a bűncselekményből származó vagyon gyorsabb és hatékonyabb lefoglalása érdekében; az utasnyilvántartási-adatok felhasználásáról; és a tagállamok korrupcióellenes erőfeszítéseinek nyomonkövetéséről és támogatásáról.

Az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint a szervezett bűnözés elleni harcnál meg kell akadályozni, hogy az illegálisan szerzett jövedelmek visszakerüljenek a gazdaságba.

Terrorizmus elleni erőfeszítések

A testület ugyancsak jövőre megerősíti az uniós közlekedésbiztonsági politikát, EU-programot hoz létre a terrorista-hálózatok finanszírozásának felderítéséről (TFTP), és tájékoztató hálózatot hoz létre a tagállamok között a szélsőséges propaganda terjedése ellen.

Cecilia Malmström elmondta, az elmúlt évben 300 merénylet-kísérletet hiúsított meg az Europol, és felidézte, hogy az elmúlt hetekben levélbombákat kézbesítettek nemzetközi szállítmányozási cégek több uniós állam- és kormányfőnek.

Számítástechnikai bűnözés megállítása

A belügyi biztos szerint ma már nincs szükség bombára egy atomerőmű megrongálásához, az interneten is lehet többmilliárd eurós kárt okozni. Az Európai Bizottság ezért 2013-ig létrehozza a számítástechnikai bűnözés elleni központját, 2012-ig hálózatba fogja a tagállami katasztrófaelhárító csoportokat, és egy figyelmeztető rendszert (EISAS) alakít az ezzel kapcsolatos információcserére.

Határvédelem

A Bizottság sürgeti a közös külső határőrizeti mechanizmus, az EUROSUR tagállami átültetését. A felügyeleti rendszer, ami műholdas határvédelmet is lehetővé tesz, kiegészül a Frontexszel, az Európai Unió határőrizeti ügynökségével is. Közösen kell biztosítaniuk azt, hogy az Európai Unió területére csak szigorúan ellenőrzött személyek léphetnek be.

Katasztrófavédelem

Az Európai Bizottság jövőre javaslatot tesz egy közösségi szintű gyorsreagálású mechanizmus kialakítására (ezt részben a magyarországi vörösiszap-katasztrófa ihlette), és javasolja a testület a Lisszaboni Szerződés szolidaritási záradékának mielőbbi átvételét is.

Az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint hiába jön most létre több szervezet, és mechanizmus, nem lesznek átfedések az eddigi hatóságok és az újak között. Cecilia Malmström megjegyezte, a legtöbb intézkedésnek már most megvan a szervezeti alapja, de szükség van ezek megerősítésére, sok esetben pedig a precízebb és szigorúbb jogi alap létrehozására.

Az Európai Bizottság éves jelentést készít majd az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, és kulcsszerepet szán a belső biztonsággal foglalkozó tagállamközi szakbizottságnak a stratégia átültetésében.

 

 

A Bizottság tegnap (2010. november 22.) ismertette az EU belső biztonsági stratégiájának megvalósításáról szóló közleményét, mely 41 intézkedést tartalmaz az Európa biztonságát legközvetlenebbül fenyegető veszélyek – például a terrorizmus, cyberbűnözés vagy természeti katasztrófák – ellen. A javaslat több új szervezet, mechanizmus és hálózat létrehozására tesz javaslatot 2014-ig.
2010.11.23 14:18:47   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet