Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják a Mal Zrt. vezetőjét

 

 

Az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja a rendőrség Bakonyi Zoltánt. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)munkatársai hétfő reggel előállították a Mal Zrt. cégvezetőjét. A férfit őrizetbe vették, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére.

 

//

Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását - tette hozzá Bényi Mónika.
 
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását. Kijelentette: a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő kezdeményezte azt is, az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.
 
A tulajdonos Mal Zrt. felelősségét az iszapömlés kapcsán már a katasztrófa napján, múlt hétfőn elkezdték vizsgálni. A rendőrség helyszíni szemlét tartott a cégnél - közölte akkor Pintér Sándor belügyminiszter.
 
Másnap Orbán Viktor kormányfő felszólította a belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében.
 
Múlt kedden Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik, miért függesztette fel tevékenységüket Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Közölték, hogy nem tarják magukat hibásnak a kialakult helyzetért.
 
A Mal igazgatósága és vezetősége vasárnap közleményben kért bocsánatot azért, mert a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését, egyben kifejtették: teljes mértékben egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a Mal Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat.
 
(MTI)
 
2010.10.11 19:16:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet