Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elrettentés a csalástól
„Proaktív média stratégiák a csalásellenes üzenetek EU-s kommunikációjában” volt a témája az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Csalásellenes Kommunikációs Hálózatának (OAFCN) két napos szemináriumán, mely ma ért véget. A szemináriumnak Budapest adott otthont, melyet az Európai Csalásellenes Hivatal a magyar Vám- és Pénzügyőrséggel együttműködve szervezett.
 
A budapesti a 10. szeminárium volt az OAFCN konferencia sorozatában, melyek közös témája: „a csalástól való elrettentés a nyilvánosság tájékoztatásával”. Ebben az évben a proaktív média stratégiák volt a téma, mely azon kérdésekre adott választ, hogy mennyire elterjedt, és hogy miképpen valósítják meg ezt a gyakorlatban a különböző országokban.
 
A szemináriumon médiaszakértők és újságírók vitatták meg a proaktív média stratégia módját és célját, különösen a határon átnyúló csalás és korrupció elleni küzdelem tekintetében. Az OAFCN tagok a nemzeti és nemzetközi csalásellenes hivatalok tapasztalatait osztották meg, valamint a proaktív média tevékenységekre mutattak példákat.
 
A Magyar Vám- és Pénzügyőrségnek, valamennyi OAFCN tagnak, továbbá az OLAF nemzeti partnereinek közös érdeke az Európai Unió adófizetői pénzének védelme, valamint a csalás elleni hatékony fellépés elősegítése, ahogyan Béndek József altábornagy, országos parancsnok is megemlítette a szeminárium nyitóbeszédében.
 
„Mindannyian tudjuk, hogy kiváltképpen a nyilvánossággal való kommunikáció kulcsfontosságú a csalások és a szabálytalanságok megelőzésében az Európai Unióban.  Ezekre az igen fontos kérdésekre fel kell hívnunk a figyelmet és ösztönöznünk kell a társadalmi vitát.  Az OAFCN az elmúlt közel tíz évben pontosan ezen okokból kifolyólag bizonyult a legértékesebb hálózatnak. Sikeresen támogatta az együttműködést a csalásellenes szervezetek között és hangolt össze sok értékes közös kommunikációs tevékenységet” mondta el Nicholas Ilett, OLAF főigazgató.
 
OAFCN
Az OLAF Csalásellenes Kommunikációs Hálózatát (OAFCN) 2001-ben hozták létre.  Ezen hálózat összefogja a szóvivőket, illetve az információért, kommunikációért felelős szakembereket az OLAF részéről és annak partner szervezetitől (rendőrség, vámosok, egyéb igazságügyi hatóságok) az Európai Unió tagállamaiból. 2005-ben a Bizottság nyilvántartásba vette az OAFCN-t, mint csalásellenes kommunikációs szakértői csoportot. Az OAFCN kulcsfontosságú szerepet játszik a nyilvánosság felé történő kommunikációban, mely során felhívja a figyelmet, hogy a csalások fenyegetést jelentenek az EU pénzügyi érdekeire, valamint, hogy a nemzeti és az európai nyomozó hatóságok milyen erőfeszítéseket tesznek a probléma leküzdésért. Összhangban vezérelvével - „a megelőzés jobb, mint az orvoslás”  - az OAFCN fő célja a csalások megelőzése az információ szabad áramlásának biztosításával.
2010.10.15 18:07:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet