Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A társasági törvény a Ptk. része lesz
A kormány úgy döntött, hogy a társasági törvény része lesz az jövő ősszel parlament elé kerülő új polgári törvénykönyvnek (Ptk.), de a mai szabályokhoz képest csak apró változások várhatók - mondta Sárközy Tamás jogász professzor a Menedzser Praxis Kft. által szervezett konferencián hétfőn Budapesten.
 

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy vélte, hogy nem szükséges a kötelező kamarai tagság, viszont ha a kamarák hasznos szolgáltatásokat nyújtanak, akkor a vállalkozók taggá válnak. Sárközy Tamás az osztrák példát említette, ahol a kamara egyik részlege figyeli a csalárd csődöket, és a kifizetetlen vállalkozók védelmében ügyvédi, sőt magánnyomozói szolgáltatást is nyújt.

A professzor az új Ptk.-nak azt a könyvét írja, amelyik a szervezetekkel, mint jogalanyokkal foglalkozik. A következő jogi személy jogalanyok tartoznak ebbe a körbe: gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyesülések, egyesületek, alapítványok és költségvetési szervek. Ha a parlament jövő ősszel elfogadja az új Ptk.-t, akkor az 2013 első napján lép hatályba.

Cséfalvai Zoltán beszélt az adminisztrációs költségek csökkentéséről. A kormány 4 év alatt a jelenlegi 2800 millió forint ilyen költséget 800 millióval akarja csökkenteni. Sárközy Tamás ezzel kapcsolatosan a holland példát idézte: 5 százalék adminisztrációs költség csökkentés tett ki 1 százalékos adócsökkentést. Véleménye szerint az elektronikus kormányzás - és tágabban: az elektronikus közigazgatás - az, amely alkalmas az ilyen jellegű költségek csökkentésére.

Miklóssy Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke különösen a közbeszerzéseket tartotta bürokratikusnak. Miután Magyarország folyamatosan veszít versenyképességéből, az alelnök a finn példát idézte: a lélekszáma 5 millió, nincs nyersanyaga a fán kívül, a cégei mégis ott találhatók a csúcstechnológiában is. Amikor Finnországban tendert írtak ki atomerőmű építésre, három országon belüli cég is ajánlatott tett.

A skandináv példára válaszul Sárközy Tamás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait idézte: Skandinávia jó hely, de unalmas. Magyarország folyamatosan dél felé halad, ahol zajlik az élet, és a korrupció. Egy felmérésre hívta fel a figyelmet: Hamburgban fele akkora a korrupció, mint Münchenben.

2010.10.26 14:27:18   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet