Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Autósok egész sorát tiltották le az idei biztosítóváltásról
Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány lesz minden idők legnagyobb számú kötelező váltását hozó kampánya, ezzel minden szakértő egyetért. Mostantól viszont még tudatosabbnak kell lenni a kötelező-váltásnál: idén nem mindenki válthat biztosítót.
 
A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény nemcsak az idén január eleje és október vége között forgalomba helyezett kb. 40.000 új és kb. 400.000 használt gépjárművet vonja ki a korábban egységes, a január 1-jei biztosítási évfordulóval együtt járó novemberi váltási időszakból - hívja fel a figyelmet Simon Péter, a Biztosítók.hu Alkusz Kft. szakmai vezetője.

Novemberben nem lesz lehetősége biztosítót váltani azoknak sem, akik év közben jegyeztették be magukat üzembentartónak és e miatt kellett kötelező biztosítást kössenek. (Üzembentartó csere esetén január 1-je óta a korábbi üzembentartó kötelezője érdekmúlási okkal megszűnik). A 2010 során örökléssel üzembentartóvá váló autó tulajdonosok szintén nem válthatnak novemberben.
 
Az új kgfb törvény vezette be hivatalosan is, hogy a biztosító és az üzembentartó közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a kötelező biztosítást. Amennyiben egy autósnak idén közös megegyezéssel szűnt meg kötelezője, új szerződésének biztosítási évfordulója az új biztosítás kockázatviselésének kezdete + 1 év lesz, az autós nem válthat novemberben.

Speciális eset, de évente több mint 500.000 autóssal megtörténik, hogy az esedékességtől számított 60. napig nem fizeti be kötelezője díját, így a biztosító díjnemfizetési okkal törli szerződését. Ilyenkor az autósnak biztosítási éven belül annál a biztosítónál kell ismét kötelezőt kötnie, ahol előző szerződése megszűnt. Jó tudni, hogy, bár itt az új szerződés kockázatviselési kezdete az a dátum lesz, amikor az autós új kgfb szerződést köt, az új szerződés megörökli a díjnemfizetéssel megszűnt előzmény-szerződés biztosítási évfordulóját. Új, évközi biztosítási évfordulója lesz viszont a díjnemfizetési okkal újra kötött szerződésnek akkor, ha a díjnemfizetéses törlés és az újrakötés között eltelt egy biztosítási évforduló.

A Biztosítók.hu információi szerint ugyanakkor van olyan biztosító is, ahol minden esetben új biztosítási évfordulót kap a díjnemfizetési okkal újrakötött szerződés.

A tájékozatlanságból származó téves váltások sok fejfájást okozhatnak majd biztosítónak és autósnak egyaránt. Ebben az esetben a tulajdonos mit sem sejtve befizeti decemberben-januárban új kötelező-felelősségbiztosítása első díjrészletét, holott felmondása ellenére az előző biztosítójánál a szerződését december 31-ével nem szüntethették meg. Erre azonban csak jövő év elején derül fény, amikorra már jókora adminisztrációs csavarba kerül mindegyik fél.

Simon Péter, a Biztosítók.hu szakmai vezetője éppen ezért egy egységes informatikai adatbázis létrehozását szorgalmazza, mely adatbázishoz a kötelező váltások több mint egy harmadát intéző online alkusz cégek is hozzá kell férhessenek. Amennyiben hozzáférhetővé válik egy ilyen adatbázis, az online szerződéskötés során az alkusz pár tizedmásodperc alatt ellenőrizheti a szerződés biztosítási évfordulóját.

Van olyan biztosító, mely a következő napokban kiértesíti minden olyan ügyfelét, aki novemberben nem válthat biztosítót, ez azonban nem általános eljárás. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy novemberben válthat-e biztosítót kötelezőjével, érdemes előkeresnie biztosítási kötvényét és azon ellenőriznie biztosítási évfordulója dátumát.
 
Gazdasági Rádió
2010.10.26 14:37:45   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet