Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A PSZÁF ismét a fogyasztói csoportok veszélyeire figyelmeztet
Ismételten a fogyasztói csoportokban való részvétel veszélyeire hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hangsúlyozva, hogy kiemelten kockázatosnak tartja a felügyelete alá nem tartozó és az utóbbi időben egyre aktívabban jelentkező fogyasztói csoportszervezőket, ezek ugyanis komoly károkat okozhatnak a nehéz helyzetben lévő fogyasztóknak. A PSZÁF arra figyelmeztet, hogy a többségében megtévesztő, a szervezet engedélye és felügyelete nélkül tevékenykedő fogyasztói csoportszervező társaságok egyre szélesebb és erőszakosabb ügyfélszerzést indítottak.

//

Miközben hirdetéseikben "pénzt", "megoldást" kínálnak a "BAR listásoknak", illetve a bankok által elutasított fogyasztóknak is, a szolgáltatás szerencsejátékszerű elemeiről nem tájékoztatnak, s a feltüntetett "törlesztő részletek" sem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet.
 
A PSZÁF adatai szerint a fogyasztói csoportszervezők 2010 októberének első két hetében csak a legolvasottabb napilapokban 144 hirdetést adtak fel. A felügyeletre 2010-ben eddig körülbelül 500 megkeresés érkezett fogyasztói csoportokkal kapcsolatosan.  A felügyelet szerint a fogyasztói bejelentések alapján jól látható, hogy számos állampolgár hónapok elteltével sem tudja, hogy nem hitelt vett föl, hanem fogyasztói csoportot szervező céggel kötött szerződést. A bejelentések magas száma alapján érzékelhető, hogy a fogyasztói csoportszervezők megtévesztő módon szerzik ügyfeleiket, tevékenységük a fogyasztók számára nem átlátható folyamat.
 
A PSZÁF mindezek alapján nem javasolja a lakosság számára az igen kockázatos fogyasztói csoportokban való részvételt.
 
Közölték, ha bárki banktól vesz fel kölcsönt, akkor a szerződés aláírását követően azonnal hozzájut a pénzhez. A fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt. A szervezők hirdetései alapján azonban sokan könnyen arra a következtetésre juthatnak, hogy azonnal készpénzt kapnak. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogyasztói csoport tagjai egyáltalán nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szerezhetnek.
 
A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön - fogalmaz a PSZÁF. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket, például autót, lakást. Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz. Akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára.
 
(MTI)
2010.10.29 11:43:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet