Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kábel tolvajok: 100 lopás – közel 200 milliós kár!
2010. október végéig a HÉV és a villamos vonalán összesen 100 alkalommal történt kábellopás, rongálás. Ezek közül 17 eset okozott forgalmi akadályt, köztük olyanok is, amikor az akadályt közvetlenül nem a lopás vagy a rongálás jelentette, hanem a helyreállítási munkálatok miatti feszültségmentesítés. Ezek között voltak több napig tartó akadályok is, mint például néhány héttel ezelőtt a Csömöri HÉV vonalán.
A számok: eddig megközelítőleg 196,5 millió forintos anyagi kárt okoztak a tolvajok, ebből 85 240 000 forintot a HÉV-nek, és 111 228 100 forintot a villamos ágazatnak.  37 esetben történt lopás, illetve rongálás a HÉV vonalakon, és 63 esetben a villamosok vonalán.  A HÉV-től mintegy 6,8 km kábelt loptak el, a villamosoktól közel 8,3 km hosszút – ez összesen több mint 15 km különböző kábel. Óriási számokról van tehát szó, ráadásul az összesítésben még nem szerepelnek azok a legfrissebb esetek, amelyek még felmérés alatt állnak, illetve az esetleges autóbuszos pótlás és a helyreállítás költségei sem – pedig ez utóbbi az anyagi kár összegének nagyjából 2-3-szorosa.
Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák az emberek zökkenőmentes utazását, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.
Társaságunk az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként kémvillamosokkal is ellenőrzi a BKV területeit, melyek több esetben füleltek már le felsővezeték-tolvajokat. Bár mindent megteszünk a tolvajlások, rongálások visszaszorításáért, nem állíthatunk minden felsővezeték-tartó oszlop mellé biztonsági őrt.
A rendőrség közreműködése mellett Társaságunk számít utasaink együttműködésére is a kábellopások megakadályozása, illetve felderítése érdekében. Ezúton is kérjük kedves utasainkat, hogy amennyiben a BKV vezetékhálózatán bűncselekményre utaló tevékenységet észlelnek, értesítsék azonnal a BKV Zrt. fődiszpécserét a 317-5166-os telefonszámon vagy a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon.
2010.10.31 17:26:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet