Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Magyarország csatlakozna a nemzetközi légiközlekedés-biztonsági szervezethez

Biztonságosabb repterek kellenek
Magyarország csatlakozna a nemzetközi légiközlekedés-biztonsági szervezethez


A közlemény szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság jelezte érdeklődését és csatlakozási szándékát a Group of Aerodrome Safety Regulators (GASR – Repülőtér Biztonsági Szabályozók Csoportja) hatóságközi szervezet felé. A magyar hatóság belépése jelentős mértékben hozzájárulhat a repülőterek biztonságára vonatkozó egységes európai követelmények kialakításához, és az azoknak való folyamatos hazai megfelelés biztosításához – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A dokumentumok előkészítését követően Schváb Zoltán légügyi főigazgató, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára juttatja el a GASR titkárához a csatlakozási kérelmet. A következő csoportüléseken így újonnan csatlakozott tagként várhatóan már a magyar hatóságok képviselői is részt vehetnek.

Az informális keretek között és önkéntes alapon működő GASR eredetileg néhány európai állam kezdeményezésével jött létre 1996-ban. Elsődleges célkitűzése egy olyan együttműködés megalapozása a tagállamok légiközlekedési hatóságai között, amely felgyorsítja az információáramlást és a tapasztalatok átadását az Európai Unió repülőtereinek biztonsági szabályozása területén. A szervezet segíti az uniós jogharmonizációt, szem előtt tartva a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) követelményeit is.

Munkájában a több mint 30 tagállam mellett az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) és az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) vesz részt. Magyarország az Európai Unió és az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) tagjaként teljesíti a csatlakozási feltételeket.

(MTI)

2010.09.14 15:43:49   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet