Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Neten a HDCP titkosítási mesterkulcsa
Az Intel szóvivője tegnap megerősítette, hogy az ismeretlen által közzétett HDCP-mesterkulcs valóban alkalmas jogvédett tartalmak védelmének feltörésére.
A héten nem kis felzúdulást keltett, hogy a pastebin.com [1] weboldalra felkerült egy titkosítási kulcs, melyről a feltöltő azt állította, hogy a HDCP nevű másolásvédelmi eljárás része, méghozzá a titkosításban szerepet játszó mesterkulcs.
Amint a tudomásukra jutott, a technológia gazdája, az Intel vizsgálatot indított, és csütörtökön hivatalosan is bejelentették [2]: valóban a HDCP mesterkulcsát osztotta meg a nyilvánossággal az ismeretlen feltöltő. Ez azt jelentheti, hogy egy hozzáértő szakember készíthet olyan, a mesterkulccsal ellátott eszközöket, lejátszókat, amelyekkel megkerülheti a másolásvédelmet, így szabadon másolhatja, lejátszhatja a védett felvételeket. „Ezt a kulcsot felhasználva elő lehet állítani érvényes eszközkulcsokat, melyek képesek együttműködni a HDCP-protokollal” – nyilatkozta Tom Waldrop, az Intel szóvivője.

A HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) egy olyan titkosítási eljárás, melyet főképp filmeknél alkalmaznak az eszközökben a DVI vagy a HDMI kábeleken átáramló adatoknál: ezért nem lehet sem lejátszani, sem sokszorosítani a a tartalmakat, ha a felhasználó nem fizette ki a licenc díját.

Az még nem világos, hogy mekkora hatása lesz az adatszivárgásnak: vannak, akik szerint a bluraypiac megrendítő erejű ütést kapott, ám mások – például az Intel szóvivője is – úgy vélik, hogy a kód felhasználása viszonylag bonyolult, idő és pénzigényes, ezért nem okoz igazán nagy kárt ez az eset.

index

2010.09.17 14:08:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet