Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kábellopás a Csepeli és a Szentendrei HÉV vonalán is

 
Csak ma 25 millió forintos kárt okoztak a kábeltolvajok

 
Jelentősen akadályozzák a vasúti közlekedést és az emberek zökkenőmentes utazását a kábeltolvajok. Kábellopás, illetve rongálás miatt a  Csepeli HÉV ma már üzemkezdettől nem tudott elindulni, ezért a közlekedést ezen a szakaszon a teljes vonalhosszon buszokkal pótoljuk.  A becsült kár 20 Millió forint. Ugyancsak ma reggel a Szentendrei HÉV vonalán is garázdálkodtak, a kár ez esetben körülbelül 5 Millió forint. A hiba elhárításán és a károk felmérésén a BKV szakemberei is dolgoznak.
 
Az éjszaka két kábelrongálás és -lopás is történt a BKV egy-egy HÉV vonalán. A Csepeli HÉV az eset miatt már üzemkezdettől nem indult el, ezért a közlekedést teljes vonalhosszban, Csepel végállomástól a Boráros térig buszokkal pótoljuk. Az éjszaka folyamán a tettesek a felsővezeték tartó oszlopon vezetett kábelek burkoló szerkezetét vandál módon kitörték és a kábeleket elvágták. Az így keletkező zárlat miatt a kábelszakaszoló szekrények berobbantak és kiégtek. Az okozott kár körülbelül 7-8 millió forint, de a helyreállítási költség további 15 millió forintba kerül majd a BKV-nak.
Szintén reggel érkezett a bejelentés, hogy a Szentendrei HÉV vonalán is kábellopást észleltek a BKV dolgozói. Itt nem volt forgalmi akadály, de a becsült kár körülbelül 5 millió forint.
 
Az elmúlt időszakban egyre több kábellopás és kábelszekrény rongálás történt, amely nem csak tetemes kárt jelent a BKV számára, hanem sok esetben a HÉV és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is veszélyezteti. Ezek az esetek több alkalommal járatkimaradást és üzemszünetet okoztak.
 
Az elmúlt pár évben egyre több és egyre nagyobb értékben követtek el kábel-lopásokat a BKV és az utasok kárára. Sőt, a feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.A BKV az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként kémvillamosokkal is ellenőrzi a BKV területeit, melyek több esetben füleltek le felsővezeték-tolvajokat.
 
2007 óta a HÉV ágazatban több mint 160 eset történt, átlagosan közel 3 millió forint értékben. De volt már olyan eset is, amikor egyetlen alkalommal közel 30 és félmillió forint kárt okoztak a tolvajok. A villamos és troli ágazatban csupán ebben az évben már elérte a 130 millió forintot az eltulajdonított vezetékek értéke.
 
 
2010.10.06 12:49:54   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet