Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Lopott műszaki cikkekkel kereskedő orgazdákat ítéltek el Szegeden

 Jogerősen kettő és négy és fél év közötti börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla pénteken két, műszaki cikkekkel kereskedő orgazdát, illetve egy az áru eltulajdonításában részt vevő kamionsofőrt.

Az ítélet szerint a jelenleg 58 esztendős elsőrendű vádlott, Kondorosi Jenő lopásból származó műszaki cikkeket értékesített az ügy nyolcadrendű vádlottjának, Molnár Róbertnek, aki ilyen áruk nagy- és kiskereskedelmével foglalkozott. Az LCD-televíziókat, házimozirendszereket, DVD-lejátszókat és -írókat a DHL nemzetközi cég alvállalkozói kamionjain szállították 2007-ben a Samsung és a Philips cég magyarországi gyáraiból Nyugat-Európába.


Az eljárás során a hatóságoknak az áru egy részéről nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítaniuk, hogy azok hogyan jutottak Kondorosi Jenőhöz. A táblabíróság azt azonban bizonyítottnak látta, hogy 147 LCD-tévét és 120 DVD-lejátszót a vádlott Bojtos László kamionos segítségével szerzett meg.


Az ügy negyedrendű vádlottjának feladata lett volna az árut Hollandiába szállítani. A férfi azonban működésképtelenné tette járműve GPS-rendszerét, és a több mint 50 millió forintnyi műszaki cikket lepakolták a kamionról. A férfi ezt követően üres járművével Németországba ment, s ott feljelentést tett, azt állítva, hogy egy parkolóban leütötték és kirabolták. A kamionsofőr néhány hónappal korábban egy másik fuvarrakományából is eltulajdonított több mint egy tucatnyi tévét és más műszaki cikkeket.


A táblabíróság jogerős ítéletében Kondorosi Jenőt és Molnár Róbertet orgazdaság bűntettében mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat három év hat hónap, a nyolcadrendű vádlottat két év börtönbüntetéssel, valamint 2 millió, illetve 1,5 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta. Bojtos Lászlót folytatólagosan, társtettesként elkövetett lopás bűntettében marasztalta el az ítélőtábla, a férfit jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték.
Az ítélőtábla döntésével jelentősen enyhítette az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság által kiszabott büntetéseket.
Egy első fokon elítélt kamionsofőrt, illetve három, a műszaki cikkek értékesítésében közvetítőként közreműködő vádlottat a táblabíróság felmentett. E döntések ellen a fellebbviteli főügyészség fellebbezést jelentett be, így a vádlottak ügye a Kúria elé kerül majd.
A döntés indoklásakor Hegedűs István tanácsvezető bíró kifejtette: az elsőfokú bíróság ítélete sok szempontból a nyolcadrendű vádlottnak a nyomozás során tett – és a másodfokú eljárásban megváltoztatott -, társaira terhelő vallomásán alapult. A táblabíróság a másodfokú tárgyalás során arra a következtetésre jutott, hogy a vádlott nem szavahihető, ezért vallomásait kirekesztették a bizonyítékok köréből.

 

 

2011.12.16 14:36:39   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet