Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Felszámolt olajmaffia

Az eddigi adatok alapján csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amelyet nemrégiben sikerült felszámolniuk a NAV adóellenőreinek, pénzügyi nyomozóinak. A körbeszámlázásos áfacsalás bizonyítására a NAV információtechnológiai csoportja által lementett elektronikus adatokat is felhasználják.

 

Mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olaj forgalmazása köthető a kiiktatott céghálóhoz. Az év eleje óta végzett ellenőrzések, majd a nyomozás során kiderült részletek szerint az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, sőt volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén.

 

Az üzletszerűen elkövetett csalássorozat gyanúját egy adóvizsgálat keltette fel. A revizoroknak a jelentős volumenű - évente mintegy 11-12 ezer tonna - ipari olajat feldolgozó gazdálkodó üzleti partnerei szúrtak szemet. A cégek szinte a semmiből előtűnve, mindennemű gazdasági előélet nélkül forgalmazták a finomítatlan olajat, majd mikor már nem volt szerepük, rejtélyes módon ukrán vagy szerb tulajdonoshoz kerültek.

 

Az ügy érdekessége, hogy a maffiaszerű törvénytelen olajkereskedő hálózatot az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók együttműködése révén pár hónapos működés után sikerült felszámolni. Az adatok ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek.

 

A NAV egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatást. Pénzügyi nyomozók és adóellenőrök jelentek meg a mátészalkai cég, valamint több szabolcsi és budapesti beszállítója székhelyén. A nyomozók számítógépeket és 26 ezer oldalnyi könyvelési iratot foglaltak le, az információtechnológiai csoport pedig több mint 5 terabyte adatot mentett le. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

 

A nyomozók 4 gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Tettükért akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

2013.11.29 13:49:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet