Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Ilyen a hamisíthatatlan útlevél

A világon elsőként az ausztrálok igényelhetnek maguknak olyan úti okmányt, amelyet elláttak a 3M legújabb saját fejlesztésű biztonsági elemével, a lézergravírozott lebegő képpel (laser engraved floating image).

A kontinensnyi ország most kibocsátott útlevelein a 3M szakemberei speciális módon, öt pár vörös és kék színű kengurut gravírozták össze egy képben, amellyel végül szó szerint lebegő hatást értek el. Ugyanis abban a pillanatban, amikor az ember szimplán elfordítja az okmányt, vagy megváltoztatja a látószöget, ahonnan rápillant, akkor a kenguruk vagy a felület fölé „emelkednek”, vagy „visszasüllyednek” az okmányba. A két állapot közötti eltérés annyira egyértelmű, hogy az ábrák manipulálásával készült hamisítványok könnyen kiszűrhetőek. Ha pedig a dokumentumot speciális világítótest alá helyezik, akkor a lebegő kép színe, láthatósága is változik, ami szintén az okmány védelmét szolgálja.

Az ausztrál állam azért döntött ennek a megoldás a bevezetése mellett, mert biztonsági jellemzői miatt világszerte jelenleg is óriási megbecsülés övezi az általuk kibocsátott úti okmányt. Annak érdekében, hogy ezt a rangot és elismerést megőrizzék, folyamatosan fejlesztik a másolás elleni védelmet a dokumentumon. A lézergravírozott lebegő képhez komoly reményeket fűznek és abban bíznak, hogy az alkalmazásával végleg gátat szabhatnak az ellenük irányuló hamisítási próbálkozásoknak.

 

forrás: mmonline.hu

 

 

2014.11.26 08:51:39   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet