Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Megkezdte működését a Civil Körözési Rendszer

Bárkivel megtörténhet, hogy ellopják féltett értékeit, nap mint nap találkozhatunk az újságokban gyermekek, vagy idős emberek eltűnésével, az állatmenhelyek pedig tele vannak olyan házi kedvencekkel, akik otthonukból elkóborolva soha többé nem találtak haza. Az ilyen esetek kárvallottjainak kíván segítséget nyújtani a december közepén elinduló Civil Körözési Rendszer.



A XXI. század elején nincs abban semmi különös, hogy adatokat tölthetünk fel az internetre, azokról az értékekről, amiket elloptak tőlünk, vagy amiket el­vesz­tettünk. Sőt lényegében ez egy teljesen természetes reakció azon internethasználók köreiben, akik mindent meg akarnak tenni a hiányzó értékek visszaszerzése ér­dekében. Az internet nyilvánossága hatalmas erő, az egyes felhasz­nálók birtokában lévő információmennyiség összeadódva, pedig igen komoly fegyvertény lehet, ha meg akarunk találni valamit, vagy valakit. De mint bármely eszközzel a közösségi háló, ilyen irányú felhasználásával is csak akkor érhető el a kívánt hatás, ha az a megfelelő keretek között történik. Nem elég csupán feltölteni valamit az internetre, ha eredményt akarunk elérni, célszerű konkrétan egy olyan oldalon közzétenni az információt, ahol a legnagyobb az esélye annak, hogy célba érhe­tünk, tehát esetünkben megtaláljuk a keresett dolgot. Az ilyen esetek kárvallottjai számára fejlesztettük ki speciális, de egyúttal bárki számára könnyen és főleg ingyenesen használható internetes platformunkat, a Civil Körözési Rend­szert (CKR).
 



főoldal


A CKR Informatikai Kft.-vel célunk az volt, hogy egy olyan websiteot hozzunk létre, ahol az internetező társadalom kollektív tudását és bir­tokában lévő információhalmazt felhasználva nyújtunk segítséget a felhasználóknak. Másként fogalmazva a CKR-en keresztül az oldal használói, a közösség erejét szervezett és irányított formában vehetik igénybe annak érdekében, hogy megtalálják eltűnt hozzátartozóikat, házi kedvenceiket, illetve ellopott, elhagyott értékeiket.
 



Új körözés


A nyilvánosság számára ez év decemberének közepétől elérhető Civil Körözési Rendszert, a kriminalisztikai, biztonságvédelmi és in­formatikai szakemberekből álló csapatunk évek óta tartó tervező és fejlesztő munkával hozta létre. Munkánk gyümölcseként egy olyan – tudomásunk szerint eddig egyedülálló – internetes szoftver jött létre, mely alkalmazásain keresztül, komplex módon kíván segítséget nyújtani felhasználói számára. A CKR legfontosabb előnyének tartjuk, hogy nem pusztán az adatok feltöltését és ily módon történő közzétételét teszi lehetővé. A rendszer ugyanis proaktív módon lehetőséget teremt egyúttal arra is, hogy a körözött dolgokat ka­tegóriákra bontva hálózatunkhoz kapcsolódó együttműködő part­nereink (pl.: zálogházak, különböző kiskereskedelmi egységek, állatmenhelyek stb.), illetve az erre igényt tartó felhasználók, automata értesítéseket is kapjanak a kiadott körözésekről. Ezzel a funkcióval biztosítottuk azt, hogy az egyes körözések nem csu­pán elérhetők lesznek az interneten, hanem a rendszer fel is hívja azon partnereink és felhasználóink figyelmét rá, akik esetében potenciális esély van arra, hogy segítséget nyújthatnak a megtalálásban.



Keresés


Ilyen értelemben a Civil Körözési Rendszer nem egyszerűen egy web­oldalt és annak speciális szolgáltatásait jelenti. Magában foglal ugyanis egy egyre bővülő együtt­működői és önkéntes segítői hálózatot, ami nagyban növeli a keresés hatékonyságát. A hálózathoz persze bárki önként és ingyenesen csatlakozhat, azonban a fejlesztését nem bízzuk a véletlenre. Mivel új, eddig ismeretlen és példa nélküli szolgáltatásról van szó, így kriminalisztikai szempontokat figyelembe véve saját magunk kezdtük el az együttműködő partnerek felkutatását és rendszerünkbe integrálását. Reményeink szerint, azonban a csatlakozás rövid időn belül, egyfajta öngerjesztő folyamatként önálló életre kell majd. Hisszük ezt azért, mert a CKR használata nem csak az értékeiket kereső, de az azokat megtaláló, vagy a megtalálásra potenciálisan esélyes felhasználók számára is számos előnyt hordoz. Gondoljunk csak a nyomravezetői jutalmakhoz való hozzájutás esélyére, vagy a másodlagos sértetté válás elkerülésének lehetőségére. Tehát a megtalálói oldal szemszögéből tekintve a rendszer legnagyobb előnye, hogy lehetőséget ad a látókörükbe került dolgok eredetének tisztázására. Ami adott esetben akár kézzelfogható financiális előnyökkel is járhat (pl.: nyomravezetői díj, vagy sértetti visszavásárlási lehetőség.) De ezeken a szempontokon túltekintve nem elhanyagolható annak lehetősége sem, hogy a CKR használatával, minimális időráfordítás árán, hatalmas segítséget nyújthatunk a károsultaknak, illetve adott esetben hozzájárulhatunk a bűnelkövetők felderítéséhez is.
 



adatlap


Természetesen a Civil Körözési Rendszer sem a felhasználóit, sem a partnereit nem kívánja túlterhelni számukra felesleges adathalmazzal, ezért már a regisztrációkor kiválasztható, hogy a csatlakozni kívánó, mely kategóriába tartozó körözések feltöltésekor szeretne értesítéseket kapni.

Hogy a CKR sokrétű felhasználási lehetőségéről teljesebb képet kaphassunk célszerű áttekinteni az eddig még nem említett főbb funkciókat:

  • A kriminalisztikai területen dolgozók gyakran találkozhatnak azzal a jelenséggel, hogy kutatást kellene végezniük valakivel kapcsolatban, vagy keresniük kellene valamit, de a károsultak nem rendelkeznek az ehhez szükséges adatokkal. (Pl.: nincs fényképük a keresendő személyről, vagy tárgyról, nem tudják valaminek a gyári számát, stb.) Az ilyen esetek megoldására fejlesztettük ki az „Érték/infó trezor” nevű alkalmazást, ahol a rendőrségi bejelentéshez illetve a civil körözés indításához szükséges egye­di azonosítókat és fényképeket biztonságos helyen, rendszerezve tárolhatjuk.
  • „Fürkész” szolgáltatásunkkal automatikus keresés állítható be az elveszett, vagy ellopott háziállatokra és értéktárgyakra az interneten. Ennek érdekében kriminalisztikai szempontokat és tapasztalatokat figyelembe véve, több kategóriára bontva olyan keresőmotorokat állítottunk össze, melyek lehetővé teszik, hogy a keresés a leginkább releváns területeken történjen és a legkevesebb felesleges találatot, valamint ismétlődést eredményezze számunkra. Mindemellett a Fürkész, napi szinten automatikusan küldi el a megadott e-mailcímre a találatokat, így nincs szükség újra és újra a keresési feltételek beállítására. Ezzel az internetes kutatás egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik.
  • Eltökélt szándékunk, hogy a Civil Körözési Rendszer használói számára az országban mindenhol teljes körű segítséget nyújtsunk. A „Van segítség!” alkalmazásunk megyénként, és témakörönként kategorizálva ajánlja fel az oldal látogatóinak az általunk összeválogatott szak­mai partnerek (pl.: vagyon­védelmi, biztonságtechnikai, ma­gánnyomozó cégek, áldozatsegítők, állatmenhelyek, stb.) segítségét.
  • Megoldást kívánunk nyújtani a károsultaknak azokra az esetekre is, amikor kiemelt jelentősége van annak, hogy a lehető legrövidebb időn belül a lehető legtöbb kompetens szakember és a felhasználók széles köre tudomást szerezzen a körözés kiadásáról. (pl.: egy kisgyermek, vagy egy nagy értékű ékszer eltűnése) Ezekben az esetekben az „S.O.S. értesítés” funkció használatával azonnali értesítés küldhető a hálózatunk végpontjai (együttműködő felhasználók és szakemberek) számára.
  • Sokszor olyan esetekben is segítséget kaphatunk az internet nyilvánosságán keresztül, ha konkrét értékek nem tűnnek el egy bűncselekmény során. Amen­nyi­ben valaki egyéb jogsértések (pl.: zaklatás, csalás, állatkínzás, közlekedési baleset, vagy más jogsértés) ismeretlen elkövetőjét szeretné felkutatni, ezt is megteheti a CKR segítségével az „Egyéb jogsértések” rovatban. Ez a rovat mindemellett egy jó lehetőséget biztosít arra is, hogy a tanulságos esetek megosztásával, a közösség erejét felhasználva segítsünk egymásnak a baj megelőzésében, vagy ha az már megtörtént, akkor a kár enyhítésében.
  • Érdemes megemlítenünk azt is, hogy nem csak azokban az esetekben adhatunk fel körözést a rendszerben, ha keresünk, hanem akkor is ha találtunk valamit. pl.: egy irattárcát, kulcscsomót, kisállatot stb.
     

Bár az ismertetett funkciók tükrében a CKR egy rendkívül bonyolult rendszernek tűnhet, a fejlesztés során kiemelt hangsúlyt fektettünk a felhasználóbarát környezet kialakítására. A cél az volt, hogy a felhasználóink szívesen használják az oldalt, ugyanakkor megtart­hatók legyenek azok a minimálisan kriminalisztikai követelmények is, melyek a körözés eredményességéhez szükségeltetnek. A tesztelés eredményei azt mutatják, hogy sikerült egy jól és könynyen használható felületet kialakítanunk.
Bár a Civil Körözési Rendszer december közepétől már a nagyközönség számára is elérhető a www.ckr.hu, illetve a www.civilkorozes.hu webcímeken keresztül, a fejlesztésnek korán sincs vége, a funkciók finomhangolása folyamatos, amihez természetesen várjuk a felhasználók észrevételeit is. A Detektor Magazin olvasóit pedig szívesen látjuk szakmai és együttműködő partnereink között.

 

Pándi Ákos – INFACTOR Magánnyomozó és Biztonsági Tanácsadó Iroda ügyvezetője,
magánnyomozó • akos.pandi@infactor.hu

 

Névjegy: Pándi Ákos 1977-ben született. 2000-ben a Rendőrtiszti Főiskolán szerzett bűnügyi tiszti oklevelet, majd 2004-ben bűnügyi vezetői képesítést. 10 évet töltött el a Rendőrség kötelékében bűnügyi szakterületen, melyből 8 évig különböző bűnügyi egységek vezetője volt. Jelenleg nyolcadik éve vezeti az INFACTOR Magánnyomozó és Információvédelmi Kft.-t, mely cégnek egyben résztulajdonosa is. 2013. júniusában megkapta az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület által kiírt Kossa-Magyary „Év Detektívje” Emlékdíj különdíját. OKDF tag.

 

2014.12.15 13:29:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet