Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A Magánbiztonsági Ágazati Párbeszédbizottság ÁLLÁSFOGLALÁSA

Tekintettel arra,

• hogy a garantált bérminimum bevezetése elviselhetetlen terheket jelent a vagyonvédelmi ágazatra, melynek következtében a tisztességesen tevékenykedő vagyonvédelmi cégek anyagilag ellehetetlenülhetnek, ezzel megnyílna a lehetőség a feketefoglalkoztatást végző vállalkozások számára
• hogy a közbeszerzési eljárásoknál – a tapasztalatok szerint – a minimális szolgáltatási rezsióradíjat nem vették figyelembe sem az ajánlatkérők, sem az ajánlatadók
• hogy a korábbi igen sok tényezőt tartalmazó rezsióradíj egyes elemei kijátszhatóvá váltak, a Magánbiztonsági Ágazati párbeszédbizottság a következő javaslatot teszi a 2017. évi vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj kormányrendeletben történő kihirdetésére:
(A javaslat megfogalmazásánál - a kormányrendeletnek megfelelően – nem vettük figyelembe a feladat ellátáshoz szükséges eszközök, felszerelések, ruházat költségét, a működési feltételekhez kapcsolódó díjat, a felelősségbiztosítással kapcsolatos költségeket.)
A Kormányrendelet 1. számú mellékletének tartalmára a javaslatunk a 2017. évben érvényes 161.250.- Ft/hó garantált bérminimum összeget figyelembe véve, a fokozott adminisztrációs takarékosságot figyelembe véve:

-aa) pont alapbér 927.- Ft/óra
-ab) pont műszakpótlék 139.- Ft/óra
-ac) pont távolléti díjak 147.- Ft/óra
ad) pont foglalkoztatói járulék 285.- Ft/óra
aa)-tól ad-ig összesen: 1.498.- Ft/óra
-ae) pont adminisztratív költségek 788.- Ft/óra
aa)tól ae) pontig mindösszesen 2.286.- Ft/óra


Az MB ÁPB szabályozási javaslata az eddigi közbeszerzési gyakorlatnak, és a szerződéskötések alakulása figyelembevételével:

 A rezsióradíj meghatározásánál csak a fenti számok szerepeljenek – a kormányrendeletnek megfelelően
 A közbeszerzéseknél indoklással se lehessen alacsonyabb összeget megajánlani az aa) – tól ae) -pontokban szereplő összegeknél, azaz 2.286.- Ft-nál.
 Az ajánlatkérők a nem közbeszerzési eljárásoknál semmilyen foglalkoztatási, vagy adózási indoklást nem vehetnek figyelembe az aa)- tól ad) -pontokban szereplő összegeknél, azaz 1498.- Ft-nál, alacsonyabb ajánlatokat, mivel azok sértik a Kbt-t, és költségvetési csalást segíthetnek elő.
 A kormányrendeletet 2017. január 01-től javasoljuk alkalmazni, a hatálybalépése is 2017. január 01. legyen tekintettel a garantált bérminimum változásának határnapjára.
 Javasoljuk jelen meg: a jelenleg érvényes szerződéseket felül kell vizsgálni, azokat a rezsióradíjnak megfelelően módosítani kell. A közbeszerzési Hatóság felügyelete közreműködése mellett.

 



Mandrik István Nádas Mihály
MBVMSZ elnök VSZSZ elnök

 

2016.12.20 17:03:54   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet