Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Járás felismerés

Ugye emlékeznek még arra az utolsó jelenetre a Közönséges bűnözők című filmből? Igen, Kevin Spacey alakítására gondolunk, ami örökre beírta magát a filmtörténelembe. Anélkül, hogy elspoilereznénk a dolgot (aki nem látta, az feltétlenül nézze meg, megéri), csak annyit mondunk: ha a filmet nem 1995-ben és nem Amerikában, hanem 2018-ban és Kínában forgatják, az egész befejezés értelmetlen lenne.
A kínai Watrix nevű cég a napokban jelentette be, hogy elkészítette azt a rendszerét, ami képes bárkit felismerni a kamera képén keresztül. Még úgy is, hogy az illető eltakarja az arcát vagy rossz szögben áll, a fejlesztésük ugyanis képes felismerni az illetőt a járásáról. Sőt, állításuk szerint át sem lehet verni, mert a rendszer az egész testtartást elemzi, így azonnal felismeri, hogy kit lát.
Huang Jungcsen, a Watrix vezetőjének elmondása szerint a rendszer a videó alapján megnézi, hogyan jár valaki, majd a videóból kivágja az illető sziluettjét, a háttérben futó algoritmus pedig leképezi a sétát. A szakember szerint a rendszer 94 százalékos pontosságú, az elemzést azonban nem valós időben végzi a gép. Ettől függetlenül így is tökéletesen beleillik abba a képbe és irányba, ami felé Kína mozdult el az elmúlt években. A kommunista rezsim gyakorlatilag digitális diktatúrát épített ki, egy durva bemutatón keresztül pedig jól látni, hogyan működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer.
A pekingi és sanghaji rendőrök már elkezdték a rendszer használatát, a terv pedig az, hogy a mesterséges intelligencia által végzett megfigyelés részévé teszik az ország egész területén. Mindez különösen aggasztó lehet azoknak a kisebbségi csoportoknak, amelyek Kínában élnek. Tagjaikat ugyanis nemcsak megfigyelik, hanem a vallásuk miatt gyakran átnevelő táborokba zárják, megkínozzák.
Hasonló rendszert egyébként az Egyesült Államokban, Japánban és az Egyesült Királyságban is készítettek, de ez az első alkalom, hogy bevetik azt. 

https://hvg.hu/tudomany/20181112_watrix_jarasfelismeres_azonositas_kina_digitalis_diktatura_terfigyelo_kamera

2018.11.13 06:56:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet