Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem bújhatsz el a kínai Nagy Testvér 500 megapixeles kamerája elől

Az arcfelismerő (sőt, testtartás-, járásfelismerő) rendszerek eddig is bámulatos hatékonysággal szolgálták a kínai hatóságokat a bűnözők, a diákok és úgy általában a megfigyelésre rászolgáló civilek azonosításában, de hamarosan még pontosabban meg tudják mondani, hogy ki kicsoda a kínai nagyvárosok utcáin, terein, tömegközlekedési eszközein hömpölygő tömegben.
Kapcsolódó

A sanghaji Fudan Egyetem és a csangcsuni optikai-fizikai kutatóintézet kutatói közösen kifejlesztettek egy 500 megapixeles kamerát, ami képes több ezer fős tömegben egyenként azonosítani az arcokat. A kamera mesterséges intelligencia segítségével, felhő alapú adatbázisok adatait elemezve képes az egyes arcokat minden eddiginél gyorsabban és részletgazdagabban megjeleníteni, és egyben azonosítani a személyt, akihez az arc tartozik.

A kamera prototípusa, a képen jól látható, hogy rovarszemhez hasonlító módon nagyjából negyven-ötven különálló lencse által közvetített jelből tevődik össze a kép
A kamera képes panorámafelvételeket is készíteni, így például egy stadionban a lelátón ülőkről tud felismerhető arcokkal teli, több tízezres csoportképet készíteni. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendszert elsősorban nemzetbiztonsági szempontokat szem előtt tartva tervezték és fejlesztették ki, és főként katonai és ipari létesítmények védelmére, közbiztonsági, határvédelmi célokra fogják használni.

Azt persze senki nem hiszi, hogy a polgárait szinte éjjel-nappal megfigyelő kínai hatóságok korlátozni fogják magukat, és nem terjesztik majd ki a kamera használatát a hétköznapi élet minden területére. A kínai városokban jelenleg 200 millió kamera működik, de a becslések szerint 1-2 éven belül számuk megháromszorozódik, hogy a 1,5 milliárd lakosú országban egyre tökéletesebben kiépülhessen a Társadalmi Kreditrendszer, ami az emberek viselkedését pontozza az alapján, hogy mennyire jog- és szabálykövető, legfőképp persze lojális a rendszerhez az adott állampolgár.
A rendszer, ami a megfigyelés-alapú társadalom jól viselkedő tagjait privilégiumokkal jutalmazza, a renitenseket pedig jogkorlátozással bünteti, a tervek szerint jövőre lép hivatalosan működésbe. Az új, 500 megapixeles kamera sorozatgyártásba kerülve várhatóan e rendszernek lesz hatékony szolgálója. (The Next Web / Global Times)

https://index.hu/techtud/2019/10/01/nem_bujhatsz_el_a_kinai_nagy_testver_500_megapixeles_kameraja_elol/

2019.10.01 11:45:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet