Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Tűzjelzés / DSC

FireClass analóg címezhető rendszerek

Jelenleg a FireClass termékek gyártója és forgalmazója a Tyco International PLC, amely 2016 óta a Johnson Controls cégcsoport tagja. A konszern több nagyobb csoportot is felvásárolt az 1960-as írországi alapítása óta, úgy mint a DSC vagy az AFD. Ebből következik, hogy a ma forgalomban lévő tűzjelző rendszereit a Bentel és DSC által korábban forgalmazott központokra építették, ennek köszönhetően több típus csak névváltáson ment keresztül, de újakat is a piacra dobtak. A FireClass márkanevet 2013-ban jegyezték be, így az azóta forgalomba kerülő eszközöket ezen a néven találhatják meg portfóliónkban.


A termékpalettán továbbra is ott vannak a hagyományos- és analóg címezhető rendszerek, de megjelentek a digitális címezhetők is. A termékek megbízhatóságát mi sem szavatolja jobban, mint a több évnyi sikeres fejlesztés, és piaci helytállás. Itt emelném ki, hogy a rendszerek az átnevezések ellenére is kompatibilisek maradtak elődeikkel. Ez különösen nagy előny, hogy ha központcserére kerülne a sor, mert így az új központot csak a régi helyére kell tenni, és nem szükséges engedélyezési procedúrát lefolytatni.

Jelen cikkben az analóg címezhető rendszereket fogjuk górcső alá venni. A most forgalomban levő analóg címezhető Fire-Class rendszerek kicsi, illetve közepes méretű rendszerekhez ajánlottak, bár a központok egymással hálózatba kötésével a nagy rendszereket is ki tudják szolgálni. Minden központ rendelkezik teljesítmény nyilatkozattal, illetve maradéktalanul teljesíti az MSZ EN 54 szabvány követelményeit.
 


 

A FireClass rendszerek tervezésének megkönynyítése érdekében az eszközök úgy kerültek kialakításra, hogy azok csak egy címet foglaljanak el a hurkon. Ez azt jelenti, hogy a modulok ki/bemeneteinek számától függetlenül a modulok is csak 1-1 helyet foglalnak le. Természetesen a modul minden reléje önállóan azonosítható és programozható. Rendszerünket különféle ki/bementi modulokkal is bővíthetjük, hogy vezérléseket indíthassunk, vagy technikai jelzéseket fogadhassunk külső eszközökről. Egy speciális relével [FCHVR800MX (kép)] akár nagyfeszültségű kapcsolások is megoldhatóak, illetve lehetőség van nyomtatómodul illesztésére is.

Központtól függően hurkonként 128 (FC501) vagy 250 (FC510,FC520) eszköz használható, továbbá lehetőség van távkezelők csatlakoztatására RS-485 kapcsolaton keresztül. Az FC501 négy távkezelő, míg az FC510-520 nyolc távkezelő kezelésére képes.
 FCHVR800MX

A központok egymással hálózatba kötésére csak az FC510 és FC520 esetében van lehetőség, ahol master-slave típusú kapcsolat jön így létre. A rendszerek menürendszere, kezelésük és működési algoritmusaik megegyeznek, így nem kell többféle központot megtanulnia sem a telepítőknek, sem a felhasználóknak. A rendszerben az érzékelők adatgyűjtőegységekként működnek, az adatok kiértékelése, a driftkompenzáció, érzékenység stb. a központban futó algoritmusok segítségével valósul meg. A központot kezelőfelületről vagy PC-ről is programozhatjuk, de fontos megjegyezni, hogy vannak olyan funkciók melyek csak PC-s programozásnál változtathatóak. A programozáshoz használt szoftver grafikus megjelenítőként is használható egy USER szintű felhasználó megadásával, aki így a beállításokat nem tudja módosítani. Az érzékelők egyéb információi is megtekinthetőek, úgy, mint aktuális érzékenység, driftkompenzáció mértéke. A panelekhez RS-232-es porton keresztül csatlakozhatunk, vagy a külön megvásárolható IP-modul segítségével, de FC 501 esetében az alaplapi USB csatlakozó is segítségünkre lehet. Az FC 501-hez a Fire-Class Console, FC 510 és 520-hoz pedig a Fire-Class Console500 elnevezésű program tartozik. A szoftverek is hasznos segédprogramokat kaptak, amik a tervezők és telepítők életét hivatottak egyszerűsíteni. Ilyen segítség például az akkumulátorok méretének meghatározása a készenléti idő függvényében, de akár a készenléti időt is meghatározhatjuk a rendelkezésre álló akkumulátorunk megadásával. A riasztási időt is módosíthatjuk, de itt jegyezném meg, hogy a magyar jogszabályok szerint elég 30 percet figyelembe venni.
 


 

Egy másik hasznos kiegészítő a kábelméretező, ami a szükséges kábelkeresztmetszetet határozza meg. Ide akár újfajta kábeltípusokat is felvehetünk, bizonyos paraméterek megadásával, így rendelési szokásainknak megfelelő kábelt határozhat meg a program, ezzel is segítve a tervezők munkáját. A FireClass Console esetében a program a zónafeliratokat is elkészíti nekünk a központra, így nekünk azt csak nyomtatni kell. Ezen felül lehetőség van a rendszer eszközeinek figyelembevételével rendelési lapot exportálni pdf formátumba, mely jelentősen megkönnyíti a pontos rendelés leadását. Az FC 501-es központ akár pendrive-ról is felprogramozható, melyre az előre elkészített konfigurációt is a szoftverből exportálhatjuk. A központok magyarítása is szoftverből történik, de az FC501 esetében akár pendrive segítségével is elvégezhető.

 

 • Fontosabb tudnivalók és érdekességek a központokkal kapcsolatban:
 • Az FC501 1 hurkos, de ezt 3 alhurokra oszthatjuk, így akár három külön útvonalon is elindulhat a kábelezés, mely költséghatékonyabb telepítést tehet lehetővé (ábra).
 • Az eszközök előre címezhetőek FC490ST segítségével, mely a DSC Hungária Kft.-től bérelhető, de a központ is képes az eszközök automata címzésére a fizikai sorrend függvényében.
 • Automatikus és intelligens Device Mapping funkció, azaz automata eszközfelismerés és zónába sorolás előre konfigurált módokon.
 • FC510 és FC520 esetében akár 4000 eszközös rendszer is kialakítható.
 • Hurkonként módosítható kábelezéstípus, azaz lehet kétvezetékes vagy visszatérő hurkos.
 • Nappali és éjszakai módban különböző érzékenységek és késleltetési idők beállítására van lehetőség.
 • Ok-okozati vezérlések kialakítása.
 • Intuitív és felhasználóbarát szoftver.
 • „Out of box” központok, azaz akár kezelőfelületről is programozhatók.
 • Ingyenesen letölthető grafikus felügyeleti szoftver.Juhász Attila
rendszermérnök – tűzjelző rendszerek
juhasz@dsc.hu
DSC Hungária Kft.

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet