Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az EP utánajár saját szexuális zaklatásainak

Az EP sürgősen vizsgálja meg a parlamenten belül tapasztalt szexuális zaklatásról és visszaélésről szóló beszámolókat – szögezi le az a határozati javaslat, amit csütörtöki plenáris ülésén szavazott meg a képviselő-testület.
 
A képviselők azt szeretnék, hogy a parlament indítson kötelező képzést a képviselők és a személyzet valamennyi tagja számára, hozzon létre egy független szakértőkből álló munkacsoportot, vezessen bizalmas nyilvántartást az esetekről, javítsák a meglévő eljárásokat és támogassák az áldozatokat és ösztönözzék őket arra, hogy megszólaljanak, a Parlament vezetésének és/vagy a rendőrségen bejelentsék az ilyen eseteket. A képviselők felszólítják az összes politikust, hogy aktívan lépjenek fel a parlamenteken belüli és a parlament falain túli szexuális zaklatás megelőzése és leküzdése érdekében.

Az állásfoglalást 580 szavazattal, 10 ellenében 27 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.
 
Az EP ismételten felhívta az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő kötelező erejű törvényjavaslatot is magában foglaló átfogó uniós stratégiát, amely megvédi a nőket és lányokat az erőszaktól, ideértve a szexuális zaklatást és a nemi erőszakot.
 
A szexuális zaklatás elleni küzdelem kulcsfontosságú része az alacsony bejelentési arány és a társadalmi megbélyegzés kérdéseinek kezelése, illetve a felvilágosító kampányok indítása is, olvasható a szövegben.
 
Az EU Alapjogi ügynöksége 2014-ben készített „A nőkkel szembeni erőszak” című tanulmánya szerint felnőtt korukban a nők egyharmada élt át fizikai vagy szexuális erőszakot. Az EU-ban a nők 55%-a volt már szexuális zaklatásnak kitéve és az áldozatok 32%-a szerint az elkövető egy felettes, kolléga vagy ügyfél volt. A képesítést igénylő vagy felsővezetői posztokon lévő nők 75%-a, a szolgáltató ágazatban foglalkoztatott nők 61%-a volt már szexuális zaklatásnak kitéve. Az Unióban a (18 és 29 év közötti) fiatal nők 20%-a tapasztalt már internetes zaklatást és minden tizedik nő átélt már az új információs technológiák révén megvalósított zaklatást.
 
A nők elleni szexuális zaklatás Európa-szerte is téma lett a neves Hollywood-i producer, Harvey Weinstein botránya óta. A The Sunday Times-ban néhány napja megjelent egy riport, amiben nevük mellőzését kérő egykori és jelenlegi női EP-asszisztensek és munkatársak, összesen vagy húsz személy mesélt az őket a Parlament falai között, több ízben rangidős képviselők részéről ért zaklatásokról.  

BI

2017.11.26 17:21:09   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet