Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

OLAF tevékenységi beszámoló: A siker kihívásai
 
2009. évben az OLAF 220 ügyet nyitott, mely a 2008. évben indított 204 ügyhöz képest növekedést jelent. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mai napon bemutatott tevékenységi beszámolójában szereplő vizsgálatok közül példaként kiemelt esetek felölelnek újonnan alapított ügynökséggel kapcsolatban feltárt rendellenességet, egy volt EP képviselő által jogtalanul elszámolt költségeket, illetve a SAPARD programban tapasztalt csalást.     
 
A 2009. évi beszámoló az OLAF néhai igazgatója, Franz-Hermann Brüner vezetése alatt végzett széles körű tevékenységek során elért eredményeket tükrözi. A beszámoló elsősorban az OLAF független operatív munkájára fókuszál, számos konkrét esettanulmány bemutatása által nagy részletességgel demonstrálva az OLAF munkájának természetét és eredményeit. Nicholas Illett, az OLAF ügyvezető igazgatójának meglátása alapján Brüner úr vezetése alatt az OLAF egy olyan multidiszciplináris, a csalásellenes küzdelem egészét kezelni képes szervezetté fejlődött, mely vizsgálati, együttműködési, koordinációs, elemző, megelőző, illetve visszatartó erőt felvonultató intézkedéseket egyaránt sikerre vitt. A jövő kihívásai egyben a siker kihívásai is, figyelembe véve, hogy a Hivatal eredményességét egy olyan időszakban kell megőrizni, amikor a fenyegetettség gyorsabban nő, mint az ellenük felvonultatható erőforrások mértéke. Fenti sikerhez elengedhetetlen ezen kívül a független szervezet működési folytonosságának biztosítása a szükséges reform véghezvitele mellett.            
 
Esettanulmányok
 
A 2009. évi beszámoló egyik kiemelt témája: az újonnan alapított ügynökség működésében feltárt rendellenesség.
 
Számos súlyos szabálytalanság megállapítására került sor egy újonnan felállított európai ügynökség auditja során. A többek között a pénzügyi szabályok megszegését, illetve a stabil pénzügyi menedzsment alapvető követelményeinek figyelmen kívül hagyását felölelő rendellenességek súlyos és szisztematikus természetére tekintettel az OLAF azonnal tájékoztatásra került, illetve vizsgálatot indított.
 
Az ügynökség felállítását övező kapkodás miatt a pénzügyi menedzsment és ellenőrzés kulcsfontosságú elemei kerültek figyelmen kívül hagyásra, ugyanakkor az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság Belső Ellenőrzési Szolgálata és az OLAF együttes erőfeszítéseinek nyomán a helyzet gyorsan normalizálódott. A felelős tisztviselők lemondtak beosztásaikról, mellyel párhuzamosan az ügynökség belső eljárásai tekintetében alapvető változások következtek be.      
 
Belső vizsgálatok: volt EP képviselő által jogtalanul elszámolt költségek.
 
Az Európai Parlament egy tagja évi negyvenezer euró értékben károsította meg az EU költségvetését jogtalanul elszámolt költségek által. Az állítólagos eset sajtóban történő nyilvánosságra hozatalát követően a képviselő a jogtalanul visszaigényelt költségeket visszafizette, ugyanakkor az OLAF által lefolytatott vizsgálat elegendő bizonyítékot tárt fel, mely alátámasztja, hogy a képviselő tudatában volt cselekedete jogellenes mivoltának, így az ügy áttételre került az illetékes nemzeti hatóságnak. A bírósági tárgyalás során az immáron egykori EP képviselőt bűnösnek találták és két év szabadságvesztésre ítélték.   
 
Mezőgazdasági kiadás: az OLAF a SAPARD programját érintő esetleges csalás miatti vizsgálatot koordinál
 
A SAPARD program (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) alapvető célja az volt, hogy az uniós tagságot megelőző előcsatlakozási időszakban a közép- és kelet-európai tagjelölt országokat felkészítse a Közös Agrár Politikában való részvételre és az egységes piachoz történő csatlakozásra.
 
Az OLAF jelenleg Bulgáriában üzemelő húsfeldolgozó üzemek támogatásához kapcsolódó, széleskörű csalássorozatot felölelő állítások miatt folytat vizsgálatot, melynek keretein belül számos tagállam vámhatóságát kérte fel a megvásárolt termék számlái hitelességének igazolására.     
 
A német vámhatóság arról tájékoztatta az OLAF-ot, hogy a termékhez kapcsolódó számlák esetén szisztematikus túlszámlázásra utaló bizonyítékok nyomára bukkant, mely számlák a SAPARD költségvetése terhére és bulgáriai üzemek javára kerültek elszámolásra. A szóban forgó csalás teljes körű feltárása érdekében az OLAF öt tagállam hatóságaival működik szorosan együtt, illetve hét másik tagállamban folytatott le helyszíni ellenőrzést. 
 
Az előttünk álló kihívások
 
A több mint egy évtizede tartó bővülési folyamat során az OLAF tevékenységei egyre szélesebb kört öleltek fel. Ide tartoznak például az EU intézményeiben lefolytatott belső vizsgálatok, a vámműveletek koordinálása, az illegális cigarettakereskedelem elleni fellépés, az új tagállamok csatlakozás előtti és utáni erőfeszítéseinek támogatása, a csalás elleni intenzív küzdelem az Afrikában és másutt folyó támogatási és fejlesztési projekteken keresztül, a vizsgálati- és nyomozati munka, valamint az elemző-értékelő tevékenység, illetve a biztonságos nemzetközi kommunikáció és koordináció támogatása speciális számítástechnikai eszközök beszerzése útján.  
 
Napirenden szerepel az OLAF szükségszerű reformja részben a múltban elért eredmények számbavétele, részben pedig a Lisszaboni Szerződés által biztosított jövőbeni lehetőségek hatékony kiaknázása céljából.  
 
Háttér
 
Az OLAF a tárgyévet megelőző év tekintetében független műveleti tevékenységére vonatkozó beszámolóját éves időközönként teszi közzé. Ugyanakkor az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozza a Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló beszámolóját, mely többek között a tagállamok által a Bizottság irányába kommunikált szabálytalanságok statisztikai áttekintését szolgálja.     
Mindkét mai napon publikált jelentés elérhető a következő internetes oldalon:
 
 
Budapest, 2010. július 14.
 
 
2010.07.14 12:47:35   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet