Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A jövő szenzorhálózata lehet..

A G4S Biztonságtechnikai Zrt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a GOP 1.1.1 pályázaton az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 104.637.920 Ft támogatást nyert. Az alapkutatáson és alkalmazott kutatáson alapuló fejlesztés eredményeként olyan komplex biztonságtechnikai rendszerek kerülhetnek kialakításra, amik szabadon telepíthetőek, alakíthatóak át egy épületen belül, a belső kialakításoknak megfelelően az új bérlői igények szerint plusz kábelezési költségek nélkül.

 

„ Intelligens, univerzális decentralizált szenzorhálózat és védelmi rendszer rádió-kommunikáció alapon” című projekt célja egy olyan új gyengeáramú integrált rendszerfelépítés kidolgozása, melyben a kiértékelés és a beavatkozás decentralizáltan megy végbe. Az új rendszerben nincs központ, az intelligens szenzorok osztják szét egymás között a feladatait. A szenzorok egy kis hatótávolságú, energiatakarékos, gyors rádiós hálózatba vannak szervezve, erre építve kommunikálnak egymással. A szenzorhálózat a tűzjelzők, gázveszély-jelzők, vagyonvédelmi szenzorok, és épületgépészeti szenzorokon túl a terveink szerint képes lesz a beléptető rendszer, a hangosítás, valamint az intelligens épület-funkciók megvalósítására is
Az így kialakult heterogén szenzorhálózatban nincs kitüntetett szerepű egység, ami jelentősen csökkenti a sérülékenységet, és segít elkerülni a szűk keresztmetszeteket. Az eszközök a szokásos galvánelem mellett napelemről, vagy más hálózat-független áramforrásról működhetnek, ami a karbantartást olcsóbbá teszi, és környezetvédelmileg is előnyös.
Mivel egy épületben a szenzorok egymástól mért távolsága egyéb előírások és tervezési elvek miatt jellemzően kicsi, így még kistávolságú rádiós kapcsolattal és erősen redundáns kommunikációs hálózat alakítható ki.
A fenti cél megvalósításához új megoldások kidolgozására van szükség, melyek tudományos szempontból újdonságnak számítanak. Ezért a projekt megvalósításában jelentős szerepet kap a Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem kutató-fejlesztő csapatai is. . A projekt időtartama 2010.02.01 -2012.01.31.
A szenzorhálózatok témaköre napjainkban igen jelentős kutatási területté vált, és az elektronika árának további csökkenése miatt ez várhatóan fokozódni fog. A teljesen decentralizált, rádiós szenzorhálózatok elmélete tudományos szempontból is lényeges, felhasználható többek között környezetvédelmi, repülési, útellenőrzési és sok egyéb területen is. Tekintve, hogy a kutatási eredményinket széles körben megosztjuk, kijelenthető, hogy a kutató-fejlesztő közönség számára jelentős tudományos-műszaki újdonságtartalmat állítunk elő.
Jelenleg a piacon rádiós, decentralizált és integrált rendszer nincs forgalomban és ismereteink szerint kidolgozott koncepció szintjén sem létezik, így az elképzelés világviszonylatban is újdonság.

 

2010.08.09 17:27:35   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet