Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egyablakos vámügyintézés megvalósítása
Egyablakos vámügyintézés megvalósítása
(EKOP-1.2.2.-07-2008-0001)
 
 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) vezetésével megvalósult az „Egyablakos vámügyintézés megvalósítása” című kiemelt projekt. A Támogatási Szerződés aláírására 2008. július 9-én került sor, a projekt közel két év után, 2010. június 15-én zárult. A támogatás összege 2.381.831.000 Ft.
 
A megvalósítás feladata a PMISZK által vezetett konzorcium tagjaira hárult:
§            a Vám- és Pénzügyőrség (VP),
§            az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH),
§            a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM),
§            a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH),
§            a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH),
§            a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH),
§            a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH),
§            a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH),
§            az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI).
 
A felsorolt hatóságok szervezetein belül több szakterület is érintett.
 
A projekt keretében egyes hatóságok létrehozták vagy korszerűsítették az engedélyek kiadását támogató informatikai rendszerüket, valamint elektronikus ügyfélkapcsolatot valósítottak meg az engedélyezési eljárásban.
 
Az engedélyek, igazolások kiadását továbbra is a jelenleg érvényes jogszabályok által kijelölt hatóságok fogják végezni, de a hatóságok az engedély-adatokat elektronikusan bocsátják a VP rendelkezésére és a VP is elektronikusan közli a hatóságokkal az engedélyek felhasználási adatait.
 
Az engedélyokmányok elektronikus úton történő kiadásával, nyilvántartásával és kommunikációjával jelentősen javulhat az engedélyekhez kapcsolódó ellenőrzési eljárások hatékonysága, felgyorsíthatók a vámügyintézéshez kapcsolódó információs folyamatok.  
 
Az egyablakos vámügyintézés megvalósításának eredményeként a vámeljáráshoz és árumozgáshoz kapcsolódó résztevékenységek jelentős része egy csatornában elintézhető:
§            az ügyfelek a vámhatósággal, mint központi egyablakos hatósággal kerülnek közvetlenül kapcsolatba;
§            az ügyfelek a vámeljárásban érintett többi hatóságnál is használhatnak – a hagyományos papír alapú mellett – elektronikus nyomtatványokat is;
§            a vámeljárásokban érintett hatóságok közötti adatforgalom egységes elektronikus csatornába szervezetten zajlik;
§            a vámeljárásban érintett többi hatóság és a vámhatóság közötti adatkommunikációban az ügyfélnek nem kell részt vennie.
 
 
 
 
A projekttől várható további eredmények:
§            az ügyfelek számára a vámeljárás és az ahhoz kapcsolódó ügyintézés egyszerűsödik, az ügyintézés komfortja nő;
§            a vámeljárásban érintett hatóságok és a vámhatóság közötti információáramlás jelentősen felgyorsul, a kicserélt információk pontossága nő;
§            az export-import engedélyezési eljárás és a kapcsolódó egyéb hatósági eljárások korszerűbbé válnak a most bevezetett informatikai megoldások, nyilvántartó rendszerek és digitális kommunikáció révén.
A projekt tehát összességében gyorsabb és kisebb költséggel működtethető vámügyintézést eredményez.
 
A vámeljáráshoz és árumozgáshoz kapcsolódó egyablakos eljárás közösségi szintű teljes regionális működésének bevezetését az Európai Bizottság a 2011-2013 közötti időszakra tűzte ki. A magyar egyablakos vámügyintézés - eddig példa nélkül állóan nagyszámú hatóság együttműködésével - ezt megelőzően valósult meg.  

Budapest, 2010.06.22.

2010.06.22 14:02:22   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet