Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Ombudsman: vizsgálják felül a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatát tartja szükségesnek az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, ehhez az Országgyűlés illetékes bizottságának támogatását kérte - közölte Szabó Máté hivatala hétfőn, miután az ombudsman áttekintette a romák elleni gyilkosságok felderítésével kapcsolatos nemzetbiztonsági szolgálati munkát értékelő tényfeltáró munkacsoport nyilvános jelentését. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a törvény nem hatalmazza fel arra, hogy észrevételt tegyen a tényfeltáró munkacsoport jelentéséről. Szabó Máté azonban feladat- és hatáskörének keretei között kiemelt figyelmet fordít a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységére.
 
//
Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy halaszthatatlan a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény - és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok - felülvizsgálata. Az ombudsman levélben válaszolt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének, miután megkapta tőle a tényfeltáró munkacsoport jelentésének nyilvános változatát.
 
Szabó Máté szerint a kormánnyal 2008-ban kezdeményezett párbeszéd igazolta: nincsenek világos határok a bűnüldözés, a nemzetbiztonsági védelem és az általános biztonságpolitikai szempontok között. Ezek a bizonytalanságok a jövőben a jogállami alapértékek sérelméhez vezethetnek, ronthatják a nemzetbiztonsági műveletek szakmai hatásfokát - figyelmeztetett akkor az ombudsman.
 
Az alkotmányos demokrácia működésének nélkülözhetetlen feltétele a helyes arányok és egyensúly megteremtése - hangsúlyozta az országgyűlési biztos. Szabó Máté úgy vélte, hogy ehhez a biztonságpolitika, a jog és a nemzetbiztonsági szakma együttműködése szükséges, s tisztázta azt is: a nemzetbiztonsági védelemmel kapcsolatos alkotmányossági és célszerűségi problémák az ombudsman eszközeivel nem oldhatók meg és a véleménykülönbségek fennmaradtak.
 
(MTI)
2010.02.02 12:07:49   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet