Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Félti az adatait? Új világ jön

Bő egy év múlva kell alkalmazni az Európai Unió új adatvédelmi rendeletét, amely számos fontos újítást hoz a korábbi már elavult szabályozáshoz képest - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Napi.hu által szervezett CIO-Fórum 2017 konferencián.

Jövő májustól kell alkalmazni az Európai Unió harmadik generációs adatvédelmi rendeletét (GPDR - General Data Protection Regulation), amely a 80-as 90-es évek jogszabályait váltja. Az új szabályok megalkotását a globális technológiai trendek és az uniós bővítések tették szükségessé. A hangsúly pedig az információs önrendelkezési jogról áttevődik az adatkezelés fontosságára - mondta Péterfalvi Attila.

Az adat óriási üzlet. 2020-ra az európaiak személyes adatainak értékét 1000 milliárd euróra becsülik. Ezt azonban csak akkor lehet kiaknázni, ha sokkal több figyelmet fordítunk az adatkezelésre.

A jövőben például fordulni fog a bizonyítási teher, vagyis az adatkezelőnek kell bizonyítania, hogy mindenben eleget tett a jogszabályoknak, nem pedig a sértettnek, hogy őt valamilyen joghátrány érte. Ez természetesen nagy terhet - anyagit is - ró az adatkezelőre, de mindenképpen szükséges, hiszen akadnak olyanok, akik úgy birtokolnak személyes információkat, hogy az adatkezelésre nem fordítanak kellő figyelmet.

A rendeletre való felkészülés számos feladat elé állítja az adatkezelőket. Át kell nézniük adatkezelési koncepciójukat és később biztosítaniuk kell az információs önrendelkezési jog érvényesülését. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekek jogaira is.

 

A GPDR preambuluma
"A gyors technológiai fejlődés és a globalizáció új kihívások elé állította a személyes adatok védelmét. A személyes adatok gyűjtése és megosztása jelentős mértékben megnőtt. A technológia a vállalkozások és a közhatalmi szervek számára tevékenységük folytatásához a személyes adatok felhasználását minden eddiginél nagyobb mértékben lehetővé teszi. Az emberek egyre nagyobb mértékben hoznak nyilvánosságra és tesznek globális szinten elérhetővé személyes adatokat. A technológia egyaránt átalakította a gazdasági és társadalmi életet, és egyre inkább elősegíti a személyes adatok Unión belüli szabad áramlását és a személyes adatok harmadik országok és nemzetközi szervezetek részére történő továbbítását..."


Péterfalvi Attila a konferencia kerekasztal-beszélgetésén szót ejtett az online pénztárgépekről. Ezek célja a gazdaság fehérítése, ám óhatatlanul nagy mennyiségű információ keletkezik. Ha pedig valaki bankkártyával fizet, akkor még a profilozás lehetősége is felmerülhetne. Ez azonban tilos. Ugyancsak tilos valakit pusztán azért ellenőrzés alá vonni, mert például egy drága szálloda szolgáltatásit vette igénybe.

Péterfalvi szerint a fejlődésnek nem szabad gátat vetni pusztán azért, mert adatvédelmi aggályaink vannak. Globális szabályozásra van szükség, elég csak a világ országaiban működő felhőszolgáltatásokra gondolni, vagy a Kínába, Indiába telepített call-centerekre.

Mi a helyzet a bankokkal?

Az adatvédelem kérdése nem csak az egészségügyben, de a pénzügyekben is különösen fontos. Ezért kritikus, hogy a mostanában szárnyaikat bontogató fintech-cégeknél milyen biztonságban van a pénzünk.

Magyarországon az MNB nagyon éberen őrködik a pénzügyek biztonsága felett, de a szabályozás olyan szigorú, hogy nem nagyon enged teret a banki szolgáltatásoknál olcsóbb, kényelmesebb és gyorsabb szolgáltatásoknak - mondta Lemák Gábor, a FinTech Group vezetője.

A bankok nem a digitális tér szülöttei, a Fintech-cégek igen. Persze a kockázatok is magasabbak, kevesebb a biztosíték, hogy a betett pénzt vissza is kapja valaki - tette hozzá.

A magyar cégek között is vannak ígéretesek, amelyek nagy európai karriert futhatnak be. 

napi.hu

2017.03.31 18:08:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet