Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Vagyonokat költenek drogokra az európaiak

Kedden nyilvánosságra hozott jelentés durván 24 milliárd euróra becsüli azt az összeget, amit az európaiak költöttek 2015-ben tiltott kábítószerek beszerzésére. Az illegális drogüzlet egyre gyakrabban fonódik össze más bűncselekményekkel, például a terrorizmussal, és egyre nagyobb mértékben diverzifikálódik is – derül ki a kábítószer-piaci jelentésből.

Az európaiak legalább 24 milliárd eurót költöttek 2015-ben kábítószerre, így ez jelenti a szervezett bűnözés egyik fő jövedelemforrását – húzza alá a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Europol által kedden bemutatott 2016. évi uniós kábítószer-piaci jelentés. A jelentés idén először tett kísérletet az illegális európai drogpiac méretének felbecsülésére, éves szinten 21 és 31 milliárd euróra saccolva azt a profitot, amire a bűnözők a kábítószerek értékesítésével szert tesznek.

„A kábítószerpiac továbbra is az egyik legnagyobb fenyegetés a belbiztonságra Európában” – jelentette ki Rob Wainwright, az Europol igazgatója. Kiemelte, hogy egyre több bűnözői csoport terjeszti ki csápjait a hagyományos profilján túl más területekre is, aminek az a következménye, hogy a kábítószerüzlet egyre gyakrabban összefonódik más bűnözési ágakkal, mint amilyen a fegyvercsempészet és a terrorizmus. Végeredményben a hatóságoknak egyre több lábon álló bűnszervezetekkel van dolguk.

Miként a jelentés rámutat, a kábítószer-kereskedelem hatása nem korlátozódik a fogyasztóknak okozott egészségi ártalmakra. Gyakran szorosan összefonódik más típusú bűncselekményekkel, árt a jogszerűen működő üzleti vállalkozásoknak és általában torzítja a gazdaság működését; és teherként nehezedik az állami intézményekre és az egész társadalomra.

„Az EU kábítószer piacát két egyszerű dolog motiválja: a profitszerzés és a hatalom. Ennek, valamint a kábítószer piacnak a társadalomra gyakorolt hatásainak a megértése kulcsfontosságú, ha csökkenteni szeretnénk a drogok okozta ártalmakat” – szögezte le Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója.

A jelentés többek között rámutat, hogy a globalizáció és a technológiai változások nyomán a kábítószer piac is gyors tempóban változik: az internet és más technológiai eszközök, továbbá az egyre bővülő külkereskedelem megkönnyítik a know-how átadását.

A bűnözői csoportok a korábbinál is nagyobb mértékben támaszkodnak a tengerhajózásra a kábítószerek Európába történő becsempészésében. A legnagyobb európai kikötők, közülük is Rotterdam, Antwerpen és Hamburg számítanak a leginkább használatos belépési pontnak.

A kábítószer-kereskedelemre specializálódott bűnszövetkezetek is általában egy-egy földrajzi helyhez köthetők, illetve ott koncentrálódnak. A hagyományos központok mellett új szereplők is megjelentek. Dél-Afrika vagy a Dél-Kaukázus például egyre nagyobb szerepet játszik a heroin kereskedelemben.

Továbbra is a kannabiszok a leginkább elterjedt tiltott drogok Európában, a piac 38 százalékával és éves átlagban 9,3 milliárd euró bevétellel. A jelentés szerint tavaly 22 millió felnőtt fogyasztott marihuánát és más, ebbe a kategóriába tartozó könnyű kábítószert, 1 százalékuk pedig napi rendszerességgel fogyaszt ilyet. A kannabiszok többségét Európában állítják elő, de Marokkó is egyre népszerűbb ellátónak számít.

A heroin részaránya 28 százalék a kábítószer piacon. Éves forgalmát körülbelül 7 milliárd euróra becsülik, és a legtöbb kábítószerrel összefüggő haláleset ennek a keménydrognak a fogyasztására vezethető vissza. A heroin (ópium) fő származási helye továbbra is Afganisztán.

A kokain áll a harmadik helyen 24 százalékos piaci részesedéssel. A kokain piacát 5,7 milliárd euróra becsülik Európában, és a legnagyobb mennyiségben Nyugat- és Dél-Európában fogyasztják. A legtöbb szállítmányt Kolumbiából, Brazíliából és Venezuelából indítják útnak.

A piaci részesedés alapján a különböző szintetikus drogok, az amfetaminok és más származékok (pl ecstasy) következnek, éves szinten 1,8 milliárd eurót generálva.

Az új pszichoaktív szereket (NPS) sokszor a tiltott drogok legális helyettesítőjeként árulják. A jelentés szerint 2015-ben 100 ilyen új szer jelent meg a piacon, hetente két új szer.

 

 

 

2016.04.14 16:00:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet