Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Csapások az ukrán csempészekre

Bűnügyi szempontból továbbra is a 137 kilométeres ukrán–magyar határszakasz a legfertőzöttebb. A bűnözői csoportok szinte minden kilométert felosztottak egymás között, s embereik egy-egy éjszaka alatt akár tízezer kartont is áthozhatnak a zöldhatáron.

 


Többéves mélypontra zuhant tavaly a büntető- és szabálysértési eljárásokban lefoglalt cigaretta mennyisége. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a 2013-as 70 millió és 2014-es 102 millió szál után 2015-ben „csak” 43 millió szál került zárlat alá. Ugyanakkor a hatóság kezére került fogyasztási és vágott dohány mennyisége két év alatt tizenötszörösére, négy és félről 70 tonnára nőtt. A változás egyik oka az lehet, hogy emelkedett a cigarettatöltés népszerűsége, s ezzel a kereslet is a fogyasztási dohányra. De arra is volt már példa, hogy a vágott dohányt felhasználó illegális dohányüzemet számoltak fel a nyomozók.

Bűnügyi szempontból továbbra is a 137 kilométeres ukrán–magyar határszakasz a legfertőzöttebb. A bűnözői csoportok szinte minden kilométert felosztottak egymás között, s embereik egy-egy éjszaka alatt akár tízezer kartont is áthozhatnak a zöldhatáron. Ez óriási haszonnal kecsegtet, mivel a magyar oldalon „dolgozó” bűnözők körülbelül 500 forintot tesznek rá dobozonként az ukrán „nagykerárra”. A NAV munkatársai különböző eszközöket, újabban már uniós forrásból vásárolt drónokat is bevetnek, a szervezetek felszámolását azonban jelentősen megnehezíti, hogy a hordárok általában nem ismerik megbízóikat, a főnökök pedig néhány kivételes esettől eltekintve soha sem érintkeznek az illegális áruval – tettenérésük tehát majdhogynem lehetetlen.

Ennek ellenére az utóbbi időben operatív módszerekkel nyolc csoportot sikerült kivonni a Tarpa és Záhony közötti térségből; jelenleg Szatmárcseke, Tiszabecs, valamint Nagyhódos megtisztítására koncentrálnak a vám- és pénzügyőrök.

A cigarettacsempészet egyébként szerte az Európai Unióban komoly kihívás elé állítja a hatóságokat. Az európai illegális dohánypiacra évente nagyjából 52 milliárd szál cigarettát hoznak be a bűnözők. Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) 2014-es lefoglalási adatokat tartalmazó tájékoztatója szerint Magyarország előkelő helyen áll az illegális cigarettakereskedelem elleni harcban, hiszen a 2013-as lefoglalt mennyiséget alapul véve a 10. helyezést érte el.

magyar idők

2016.02.18 14:22:49   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet