Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az EKÁER buktatta le az adócsaló kereskedőt

Az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatainak elemzése alapján került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai látókörébe az az ún. projektcég, amely vélhetően más társaságok részére végzett Közösségen belüli árubeszerzést és értékesítést nagy tételben. A NAV rendelkezésére álló adatok elemzése alapján helyszíni ellenőrzés mellett döntöttek. Ezen akció során ideiglenes biztosítási intézkedés keretében három kamionnyi ruházati terméket foglaltak le a NAV munkatársai117 millió forint értékben.

 

Az áfa-bevallásai és az EKÁER bejelentései között mutatkozó eltérések alapján gyanússá vált gazdálkodó ún. projektcégként vélhetően más társaságok részére végzett nagy tételben Közösségen belüli árubeszerzést. A lebukott társaság szerepe azonban kizárólag az áru elosztása volt, így biztosítva azon adóalanyok névtelenségét, akik a termékeket tőle ténylegesen beszerezték, így kerülve ki az áfa-bevallási és áfa-fizetési kötelezettséget .

 

Az adóellenőrök folyamatosan figyelemmel kísérték a társaság szállítmányainak útját. A valós idejű ellenőrzésnek köszönhetően a társaság három úton lévő kamionját sikerült feltartóztatni és a kamionban lévő ruházati termékeket lefoglalni. Az alig pár óra leforgása alatt végrehajtott akció során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt áruk kamiononként ugyan átlagosan 1,5 millió forint összegben kerültek lejelentésre az EKÁER-be, azonban ennél lényegesen nagyobb értéket képviselnek: összegük eléri a 117 millió forintot.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az EKÁER kötelezettségek folyamatos és fokozott ellenőrzésével preventív módon kívánja az önkéntes jogkövetést erősíteni, a tisztességes piaci szereplők helyzetét javítani.  

2016.04.01 08:39:25   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet