Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az EKÁER hatására nőtt a Nagybani Piac legális forgalma

Az EKÁER ellenőrzések hatására a Budapesti Nagybani Piac kereskedőinek áfa-bevallásaiban egy év alatt több mint 748 millió forinttal nőtt a befizetendő áfa összege, miközben a visszaigényelhető összeg a korábbi felére csökkent.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai rendszeresen vizsgálják a Budapesti Nagybani Piac kereskedőinek adózási fegyelmét. A 2015-ben bevezetett Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) visszaszorult az adóelkerülés a kereskedők körében. Az elmúlt évben végzett több mint kétszáz helyszíni ellenőrzés nyomán nemcsak csökkent a visszaélés a piaci kereskedelemben, hanem sok esetben a raktáron lévő készletek lefoglalásával, a csalárd adózók vagyonának zárolásával sikerült biztosítani a költségvetésnek okozott kár jelentős részének megtérülését.

 

Az EKÁER vizsgálatok eredményessége azonban nemcsak az azonnali, valós idejű, valamint az utólagos ellenőrzésekben jelenik meg, hanem jól érzékelhető az ellenőrzések megelőző hatása is. Mindez a kereskedők bevallott forgalmi adataiban és a költségvetési bevételekben is nyomon követhető. A NAV elemezte a piacon telephellyel rendelkező kereskedők 2015-ös áfa-bevallásait, és az adatokat összehasonlította az egy évvel korábbiakkal. Az elemzés rámutatott, hogy az EKÁER bevezetésének évében több mint 748 millió forinttal – mintegy 3 milliárd forintra – nőtt a befizetendő áfa összege, ugyanakkor a visszaigényelhető adó 94 millió forinttal – 159,6 millió forintról kevesebb, mint felére – csökkent. Az EKÁER tehát a tisztességes gazdálkodók pozíciójának erősítése mellett közvetlen és közvetett módon is jelentős hatást gyakorolt a központi költségvetés bevételeire.

 

Az EKÁER-nek a zöldség-gyümölcs kereskedelem megtisztulásában látható eredményei vannak, amit maguk a termelők is alátámasztanak – számolt be erről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Konkrét jelenségeket is említ a szervezet az ágazat szereplőire hivatkozva: például a tavaly tavaszi import primőráruk (főként a paradicsom) termelői árának jelentős emelkedése, ami a szakemberek szerint az áfacsalás és átcsomagolásos visszaélések visszaszorulásával hozható összefüggésbe. Hasonló folyamatok más termékeknél is lezajlottak például a nyári szezonban. 

2016.04.02 19:35:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet