Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

25 tonna illegális fémhulladék egy budapesti telephelyen

A NAV pénzügyőrei Budapest XVII. kerületében váratlan ellenőrzést tartottak egy ingatlanon, ahol – előzetes információk alapján – illegálisan működő fémátvevő telep működött. A pénzügyőrök az udvaron és az ingatlan melléképületeiben nagy mennyiségű, 25 tonnányi fémhulladékot találtak, de előkerült 4 darab – a fémhulladékok mérésére szolgáló – digitális mérleg is. A fémhulladékok között érzékeny fajkódú ipari elektromos réz- és alumínium-kábelek is voltak.

A telep tulajdonosa elmondta, hogy több mint 20 éve kereskedik fémhulladékokkal, azonban az ingatlanon talált fémhulladékok eredetéről semmilyen okmányt nem tudott bemutatni. A nyilvántartásokból az ellenőrzést végzők megállapították, hogy a férfi az új fémkereskedelmi jogszabály (fémtv.) hatálybalépése, azaz 2013. november 25. óta több mint 31 tonna fémhulladékot értékesített engedéllyel rendelkező fémkereskedőnek.

A pénzügyőrök a Vas megyei fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapítottak, hogy az ellenőrzött személy 2014 januárjától kezdve 46,5 tonna fémhulladékot már értékesített.

A pénzügyőrök – illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt – az udvaron talált 3,5 millió forint értékű, több mint 25 tonna fémhulladékot lefoglalták, és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak. Mivel a hulladékok gyűjtése, tárolása és ártalmatlanítása is engedély nélkül történt, hulladékgazdálkodás megsértése bűncselekmény elkövetése miatt is felelnie kell a tulajdonosnak. Az engedély nélkül folytatott illegális tevékenység miatt mintegy 10 millió forint bírság kiszabása várható.

A NAV vizsgálatot indított azon fémkereskedők ellen is, akik a fémhulladékokat átvették. Amennyiben bebizonyosodik a szabályszegésük, úgy ellenük is eljárás indul. Az udvaron talált ismeretlen eredetű ipari elektromos réz és alumínium kábelek eredetének megállapítására szintén vizsgálat indult. 

 

 

 

2015.12.04 09:53:09   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet