Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az ideológia, amitől Cameron óvja Európát

A brit kormányfő egy szlovákiai biztonsági konferencián beszélt a családok és a közösségek szerepéről a fiatal muszlimok radikalizálódásának megakadályozásában. A szalafizmus, vagyis az iszlám azon irányzata, amely szó szerint értelmezi a Koránt és az iszlám más szent szövegeit, rohamos mértékben terjed a kontinens mecseteiben és utcáin. A Hetek e heti száma két cikkben is foglalkozik a szalafizmus elterjedésével.
David Cameron úgy véli, a szalafizmus európai elterjedésének problémáját a gyökerénél kell kezelni, ebben pedig a családoknak és a közösségeknek kell oroszlánrészt vállalniuk. A brit miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nem a rendőrséget és a hírszerző ügynökségeket kell felelőssé tenni azért, hogy fiatalok az Iszlám Államhoz csatlakoznak. A radikalizálódás az egyénnel kezdődik, és ha a felelősséget kizárólag az állami szervekre toljuk, az szerinte azzal a veszéllyel jár, hogy sok olyan módszert kizárunk a megoldási módozatok közül, amelyekkel már a gyökerénél el lehetne fojtani a problémát.

Európában – főleg Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában – egyre nagyobb befolyással bír a szalafizmus. Biztonsági szakértők szerint a fiatalokat főként ez inspirálja arra, hogy Szíriába vagy Irakba utazzanak harcolni. Németországban jelenleg mintegy 7000 szalafista lehet a belügyminisztérium szerint, ami majdnem kétszerese a négy évvel ezelőtti adatoknak, Franciaországban pedig körülbelül 100 mecset állhat a szalafisták ellenőrzése alatt, ami a több mint 2000 muszlim imaházhoz képest nem nagy szám, ugyanakkor a folyamat itt is egyértelmű: négy év alatt duplájára nőtt az ilyen muszlim intézmények aránya. A brit kormány szakértői szerint a szigetország 1740 mecsetjének 7 százaléka van a szalafisták kezében.

A Hetek pénteken megjelenő száma több cikkben is foglalkozik a szalafizmus elterjedésének kérdésével. A hetilapban több nagy-britanniai fiatal esetéről olvashatnak, akik az utóbbi időben csatlakoztak az Iszlám Államhoz – köztük a legfiatalabb brit öngyilkos merénylőről, a 17 éves Talha Asmalról; a gyermekeikkel együtt a terroristákhoz csatlakozott anyákhoz, továbbá arról a 15 éves lányról, akit apja gyerekkorában elvitt egy szélsőséges iszlamista szervezet rendezvényére, most pedig a rendőrséget hibáztatja gyermeke szökése miatt.

A Hetekben olvashatnak továbbá a ’80-as évek Pakisztánjáról is, ahol a Pesavar környéki menekülttáborokban az afgán menekültek gyermekeinek nevelését – amivel sem a pakisztáni kormány, sem az afgán felkelőket támogató nyugati hatalmak nem törődtek – az indiai eredetű ultrakonzervatív deobandi mozgalom vallási iskolái vették a kezükbe, kinevelve a kilencvenes évek tálibjait, az Afganisztánban a szovjet csapatok ellen harcoló muszlim önkéntesek körében pedig ugyanitt kialakult a „dzsihádista szalafizmus” ideológiája.

 

Forrás: atv.hu

 

 

 

2015.06.26 15:11:03   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet