Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hamis tűzcsaprendszerek – Veszélyben a plázák és szórakozóhelyek

A tűzcsaprendszerek rendelkezésre állása, kifogástalan működése elengedhetetlen az épületek biztonságos üzemeltetéséhez. Éppen ezért derült égből villámcsapásként jött a hír, már ezeket a készülékeket is hamisítják.
(OKF 609-3/2014/TÜZV határozat) Jelentős nagyságrendben lehetnek beszerelve olyan tűzoltó berendezések, amelyek a kritikus pillanatban akár csődöt is mondhatnak. A kulcskérdés, mi történik majd azokkal a tűzcsaprendszerekkel, amik más papírokkal lettek átadva?
Jutott bőven a hamis tűzcsapokból

Plázák, tömött szórakozóhelyek, sportlétesítmények, irodaházak, társasházak, szinte minden épülettípusban jutott az RTP Technic Kft. által forgalmazott hamis tűzcsaprendszerekből. Olcsóbb volt, mint a piacon fellelhető többi termék, ezért a kivitelezők előszeretettel vásárolták azokat. Látszólag rendben is voltak a tűzcsaprendszerek papírjai, a megfelelő CE tanúsítványokkal is rendelkeztek az egyes készülékek. Azonban a „csomagolás” egészen mást rejtett, mint amire számítani lehetne, egyszerűen szólva más gyártó papírjaival adták át a tűzcsapokat. Pedig nem érdemes kockáztatni, mert ha egy ilyen termék nem megfelelően működik, amellett, hogy hamis biztonságérzetet nyújt, a kritikus pillanatban akár emberéletekért is felelős lehet.


Együttes az erkölcsi felelősség

A tűzvédelem elég nehéz kérdés a magyar építőipar berkein belül. A generálkivitelező elvállalja a munkát, majd továbbadja annak a gépésznek, aki a „nedves” részét intézi, ő szerzi be a berendezéseket. Neki érdeke, hogy minél többet megtakarítson, azaz vállalási összegen minél nagyobb legyen a nyereség. Ez a momentum lejjebb és lejjebb tolta a tűzcsaprendszerekért kifizethető árakat. Az RTP Technic Kft. négy éve működik a piacon. Az első időkben még ők is az eredeti termékeket forgalmazták, ezt az eredeti tűzcsaprendszereket gyártó cég is megerősítette. De két-három éve, a nyomott áraknak is köszönhetően elmaradtak a megrendelések. Az RTP úgy tudta leverni árait, hogy bárhonnan, bármilyen, kétes eredetű alkatrészt összevásárolt, a fémmunkához kerített egy külsős céget, a dobozra rárakta a neves európai tanúsítók címkéjét, és hamis márkanév alatt, olcsón eladta az általa összebarkácsolt terméket. A gépész cég örült, hogy kevés pénzért olyan rendszert tudott vásárolni, amelynek jó a tanúsítványa, az építtető örült, hogy olcsón megvan a védelem az épületeiben, a hamisító cég pedig profitot termelt.

Fontos kiemelni, hogy azok a cégek, akik vásároltak az RTP Technic Kft-től tűzcsapszekrényeket, vagy esetleg beépítésre került bárhová ilyen készülék, mindenképp lépéseket kell tenni a csere ügyében. Másfél évig (2014. október 6-ától számított 540 nap) kötelezik az RTP Technic Kft-t, hogy cserélje ki a hamisított berendezést, de ha lejár ez az időtartam, utána a tulajdonos saját maga kell, hogy lecserélje a hamis tűzcsapszekrényeket. Valószínűsíthető, hogy az OKF célzottan fogja ellenőrizni az RTP-s berendezéseket, és szinte biztos a cserekötelezettség, sőt a bírságolás is. Nem a hamisító céget fogják onnantól kezdve megbüntetni, hanem az üzemeltetőt. A VGF szaklap két kivitelező céget keresett meg, akik beépítettek az RTP Technic Kft. által forgalmazott, összetákolt tűzcsaprendszerekből. Mind a két cégvezető tőlünk értesült a történtekről. Egyik cég sem tehet a kialakult helyzetről. Az egyik cég azon bosszankodott, hogy hitt a termékben, megbízott annak eredetében, de nem is áll módjában megkérdőjelezni egy minősítéssel rendelkező készüléket. Hiába volt olcsó a tűzcsap, így sok többletköltsége keletkezhet. A másik kivitelező cég szerint mindent az RTP Technic Kft-nek kell rendbe tennie. Rá kell szorítani arra, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjon el a cég.


Lebukás és cégváltás

A probléma akkor látott napvilágot, mikor az eredeti tűzcsapokat gyártó vállalat képviselője rájött, hogy Magyarországon több száz készüléket adtak el az ő nevével, holott a cég évek óta nem exportált hazánkba.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is megkeresték az üggyel kapcsolatban, de ott azt a választ kapták, hogy ez nem közérdekű probléma, ezért ezzel nem köteles a hatóság foglalkozni. A külföldi, eredeti tűzcsaprendszereket gyártó cég öt évre visszamenőleg bemutatta a könyvelését az OKF szakembereinek is, amelyből egyértelműen kiderült, ők nem adtak el egyetlen egy tűzcsapszekrényt sem Magyarországra. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelet kivonult az RTP Technic Kft-hez, akik elismerték, hogy hamisított rendszereket építettek be. Átadtak egy listát az OKF-nek, azokkal a cégekkel, ahová szállítottak a berendezésekből. Körülbelül öt cégnevet tartalmazott a lista, de a feltételezések szerint ennél többnek kellett lennie. Az OKF-nek azonban nincs hatásköre ezt a kérdést vizsgálni. Kiadtak ellenben egy határozatot, hogy az RTP köteles a külföldi, eredeti tűzcsaprendszereket gyártó céggel átnézetni, cserélni az összes beépített rendszert, és a folyamatról 135., 270. és 405. napon írásban tájékoztatni az OKF-et. Az első két időpont lejárt. Az ellenőrzéseket elvégezték, az OKF tájékoztatása szerint jelenleg a benyújtott iratok értékelése zajlik.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az RTP Technic Kft. mellett feltűnt egy másik cég, az ArtMover Kft. melynek tulajdonosi köre bizonyos pontokon átfedést mutat. Az új cég már gyártással is foglalkozik, és a saját CE minősítését matricázza fel immáron a dobozokra.

A katasztrófavédelem határozatában a forgalmazóval szemben írt elő kötelezettségeket. Azon gazdálkodó szervezetek, amelyek számlával igazoltan vásároltak a nem megfelelő fali tűzcsapokból, közvetlenül a piacfelügyeleti hatósághoz fordulhatnak információért. Az OKF nem határozott meg az RTP Technic Kft. számára olyan jellegű adatszolgáltatást, hogy megnevezze azon kivitelezőket, üzemeltetőket, akik beépítettek hamis fali tűzcsapokat. Továbbá, folyamatban lévő ügyben a hatóság nem adhat arra vonatkozólag tájékoztatást, hová, milyen intézményekbe szereltek be nem megfelelő berendezéseket.
A probléma gyökere

Hazánkban a kilencvenes évek elején honosodtak meg az alaktartó tömlős tűzcsaprendszerek, ezt megelőzően csak lapos tömlős rendszerek léteztek. A kezdetben jó minőségű, külföldről importált rendszerek kifogástalanul működtek. Idővel azonban a magyar piacon más szereplők is megjelentek, így megindult a minőség rovására egyfajta árverseny. Vannak bizonyos belépő feltételek, melyeknek a szabvány előírása szerint nagyon szigorúan teljesülni kell. Az alaktartó és lapos tömlőnek az MSZ EN 694 szerinti előírásoknak meg kell felelnie, és csak akkor építhető be MSZ EN 671/1-es alapján tanúsított szekrényekbe.

A piacon mai napig jelen vannak a silány minőségű PVC tömlős rendszerek is. Aki dolgozott vele, az nagyon jól tudja, ha egyszer megtörik, soha nem nyeri vissza kör keresztmetszetű alakját, onnantól kezdve a kellő vízmennyiséget nem fogja átengedni. A tűzcsaprendszerek dobjának belsejében található egy vízbevezető alkatrész, amit nem lehet teljesen ráhajtani a dobbetétre. Amikor ráhelyezik a tömlőt, erre rároppantják, ami abban a pillanatban megtörik, így már a víz belépésénél lesz egy törés. Ezek a leggyakoribb hibák, amelyek a rossz tűzcsapszekrényekben előfordulhatnak.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetséget is, akik az alábbi állásfoglalást juttatták el szerkesztőségünknek:
A kétezres évek elejétől hazánkban is az MSZ EN 671-es szabványsorozat írja elő a falitűzcsap rendszerek gyártásának, beépítésének, és minősítésének követelményeit. A szabvány kiterjed a lapostömlős és alaktartó tömlős rendszerekre egyaránt. Leegyszerűsítve ezek a rendszerek állnak, egy szekrényből, falitűzcsapból, egy tömlőből (tömlődobból), és egy sugárcsőből. Ezeket az eszközöket külön-külön és egybe építve rendszerként is vizsgálni, minősíttetni kell ahhoz, hogy a forgalmazáshoz és beépítéshez szükséges CE tanúsítást megkaphassa, illetve a szükséges teljesítménynyilatkozatot ki lehessen állítani. A CE minősítés és a teljesítménynyilatkozat csak a vizsgált rendszerre, és annak elemeire érvényes.

Ezeket az eszközöket főként épületgépész vállalkozások vásárolják és építik be, így az ő felelősségük, hogy a kínálatból a megfelelő megoldást, terméket választják ki.

A kereskedelemben többfajta, műszaki megoldású, teljesítményű, minőségű és árban különböző eszközöket lehet kapni, és adott esetben egymással helyettesíthetőek. Ezt a lehetőséget használja ki néhány ügyeskedő, kereskedő cég, akik a rendszer egyes elemeit olcsóbb, nem minősített eszközzel helyettesítik. Mivel a piacon főleg a kínálati ár és nem a minőség a döntő, ezért az óvatlan vásárlók könnyen csapdába esnek. Sokan nem tudják, ezért hangsúlyozni kell, hogy a minősítés csak és kizárólag a vizsgált falitűzcsapra, tömlőre (tömlődobra), és sugárcsőre vonatkozik. Ezekből bármely elem megváltoztatása érvénytelenné teszi a minősítést, az ilyen rendszer nem tartható készenlétben.

Az OKF határozatában szereplő cég nem tagja szövetségünknek, nem vesz részt a szövetség szakmai munkájában, ezért nem látunk rá a tevékenységére.

Javasoljuk a vásárlónak, hogy még az ajánlattételi fázisban, a kiválasztást megelőzően, győződjenek meg arról, hogy a felkínált termék teljesen megfelel-e az előírásoknak, illetve teljesítéskor ellenőrizzék, hogy a leszállított termék, a biztosított dokumentációval összhangban van-e.

Hasonló problémák elkerülésére, szívesen segítünk, adunk tanácsot, akár a TSZVSZ-en keresztül, akár közvetlenül a gyártót keresve. 

2015.03.12 06:22:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet