Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Mi lehet biztonságosabb minden jelszónál?

Jelszavakkal kapcsolatban rendszeresen hallhatjuk, hogy mi mindenre ajánlott odafigyelni. Időről időre olvashatunk cikkeket a jó jelszavak paramétereiről, tipikusan rossz jelszavakról, miért ne használjuk fel újra jelszavainkat, hogyan tároljuk őket, és hogy milyen könnyen fel lehet őket törni. Most viszont az lesz a téma, hogyan ne használjunk jelszavakat.

Persze az is sűrűn előforduló téma, hogy milyen alternatív hitelesítési módokat alkalmazhatunk, ezek közül némelyik olyan, mint ha egy sci-fi regényből vették volna. Ilyen volt például a biostamp, a bőr alá ültethető chipek, az arcfelismerés vagy akár az egyéni szívritmus, ami mindenkinek különböző. Egyes kutatók szerint ideje lenne elkezdeni úgy gondolni a szívverésünkre, mint egy véletlenszám-generátorra, és használni jelszóként az igazán bizalmas és titkos eszközök védelmére.

Az is bizonyítja a szívverés-alapú azonosítás közelségét, hogy az Egyesült Királyságban egy bank, a Halifax már el is kezdte tesztelni. A Guardian írása szerint a pénzintézet olyan elektronikus karkötőt tanulmányoz, amely az ügyfeleket szívritmusuk alapján azonosítja, hogy online számláik a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Ez a technika megszabadíthat minket a rengeteg jelszó megjegyzésétől, és a különböző jelszó managerektől.

A Techcrunch információi szerint a Nymi Band névre hallgató csuklópánt pulzusunk alapján képes identifikálni minket, és az eszközeinknek Bluetooth-on keresztül továbbítja a hitelesítéshez szükséges adatokat. Az angol bank szerint ez a módszer sokkal biztonságosabb az ujjlenyomatnál és a írisz scannereknél is, mivel a szívritmusunk leutánozhatatlan.

Aki kíváncsi erre az újdonságra megrendelheti magának a fejlesztői csomagot 149 dollárért (kb. 43e forintért).

Elképzelhető, hogy egyszer majd állami szinten is be fogják vezetni a személyazonosítás ezen formáját, hiszen ez sem sokban különbözik az alkarba ültetett RFID chipektől.

 

forrás: tech.hu

 

 

 

2015.03.17 14:49:04   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet