Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Mire használják a térfigyelőket?

Többször írtunk már a városi térfigyelő kamerarendszerről, létrehozásáról, bővítéséről, és arról, hogy erősíti a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Akik viszont csekkeket kapnak a rögzített képeken látható szabálysértések miatt, nos ők haragszanak a rendszerre.

Hajnali kettőkor, záróvonalon át „csapatott" be a belvárosba az a férfi, aki hamarosan csekket is kapott. Pedig se rendőr, se más nem volt arrafelé. Hogy történhetett?" – írtuk tavaly novemberben megjelent cikkünkben. A történet – vagy a hozzá hasonló esetek – azóta többször is megismétlődött, a térfigyelő kamerák sorra „lebuktatják" a szabálysértőket. A múlt héten két esetről is értesültünk, az egyik szinte egy az egyben ismételte a novemberit. Panaszosunk külföldről kora hajnalban ért haza, s a kihalt fehérvári utcán a villogó sárga lámpás kereszteződésekben nem nézte a záróvonalakat... Egy hét múlva csekket kapott a közterület-felügyelettől.

A másik esetben a plaza mögötti taxisdrosztnál állt meg autójával emberünk, beugrott egy üzletbe, pár perc alatt végzett, s kiérve az autójához egy rendőrrel és egy közterület-felügyelővel találkozott. A rendőrt régóta ismeri – mondhatni haverok –, s talán emiatt mondta neki az egyenruhás, hogy olcsóbban megússza, ha ő bünteti meg 10 ezerre, mintha a közterületes kolléga 30-ra. E két történet hallatán gondoltunk arra, hogy megkérdezzük az illetékeseket: Most akkor mire is valók a kamerák? Bűnmegelőzésre, felderítésre, nyomozást segítő bizonyításra vagy a közlekedési szabálysértők büntetésére, azaz – hogy egyik panaszosunk szóhasználatát idézzük – „kaszálásra"? Kiderült, hogy a fentebb leírtak mindegyikére persze a dolog azért nem ilyen egyszerű. Kiss Z. Edward, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy szigorúan szabályozott a térkamerák rendőrségi használata, munkájuk során a jogszerűség és a szakszerűség kettős követelményének kell megfelelniük.

Nagypál Róbert, a fehérvári közterület-felügyelet vezetője ezt megerősítve arról tájékoztatott: a zsaruk napi szinten visznek el tőlük felvételeket, s minden esetben lefoglalási határozattal jönnek.

– Kollégáim 24 órán keresztül figyelik a térkamerák által pásztázott területeket, a beosztás szerint egyszerre hárman teljesítenek szolgálatot a figyelőszobában. Nem csak a klasszikus utcai bűncselekményeket, a zseblopást, autófeltörést, garázdaságot figyelik, hanem a közlekedési szabálysértéseket is. Rögzítik az eseteket, s ezek alapján postázzuk a csekkeket. Közigazgatási bírságolás esetében nincs mérlegelés, a büntetési tételeket jogszabály írja elő – mondta el Nagypál Róbert, aki a taxisdrosztos történetet hallva kizártnak tartotta, hogy választás elé állították volna a szabálysértőt. A büntetési tételek ugyanis a rendőrség és a közterület-felügyelet esetében is ugyanazok.

 

Zsigó Ferenc

 

 

forrás: feol.hu

 

 

 

2015.03.17 15:02:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet